Inför matchen: Ny ”måstevinna-match” för EIF

Ekenäs IF står inför en ny ”måstevinna-match” – om man vill använda den termen – mot PK-35 från Rönnbacka. Serien går in i det skedet att varje förlust gör att lagen i topp tappar terräng. Vill man hänga med i toppskiktet, bland de sex bästa lagen, är det bara segrar som räknas. Division-I (under de sju senaste säsongerna) har väl aldrig tidigare varit såhär jämn?

EIF:s senaste match borta mot Jippo i Joensuu var allt annat än bra. Riku Selander, som spelade vänsterback, senare flyttade han upp på mittfältet, säger att den karantän på grund covid 19 som EIF satt i innan matcherna mot MP och Jippo inverkade. Främst i matchen mot MP.

– Efter MP-matchen hade vi nog tillräckligt många dagar att förbereda oss på mot Jippo. Jag skulle säga att debaclet mot Jippo berodde närmast på att vi var mentalt uselt förberedda. Problemet var nog inne i våra huvuden, säger Selander.

Han säger att Jippo vill vinna matchen till varje pris. Och laget är värt tre poäng efter insatsen.

Och nu väntar PK-35. I den första kampen lagen emellan vann EIF med 3 – 2 efter en insats som är svår att glömma. EIF spelade med åtta utespelare då Tuukka Anderberg och Jarkko Heimonen vardera fick rött kort.

– Man kan nog dra en liten parallell till matchen mot Jippo. Hemmalaget var laddat, ville vinna. Och kämpade till det bittra slutet. Precis som vi gjorde i Rönnbacka.

Selander säger att i matchen mot PK-35 får ”de grönvita” chansen att putsa skölden. Och att EIF kan mobilisera samma kampvilja igen.

– Vi vill tillbaka upp på segervägen igen. Och visst är det en match vi måste vinna. Men så är alla dagar, alla träningar. Och så måste det vara, så att allt kommer helt naturligt.

Selander säger att han väl förstår uttrycket ”måste vinna”. Men det är mera anhängarna som pratar i de ordalag.

– För mig finns nog också ”måste vinna-matcher”. Men så är det också lite under träningarna. Och när matchdagen kommer är det givetvis höjdpunkten. Och personligen ändrar det inte på någonting. För mig gäller att vinna precis alla matcher.

Selander säger att han innerst inne väntar en jämn och fartfylld matcher. Och hoppas på att publiken kommer och hejar fram ”de grönvita” till seger.

– Det finns under våra match mycket känslor, bra stämning i publiken kring centrumplan. Jag hoppas det kommer en storpublik, som håller ordentligt liv på läktarna. Jag tror det blir en riktigt bra match, säger Selander.

Han säger att det är tre poäng som gäller.

– Seger eller ingenting.

Matchen på centrumplan mot PK-35 börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman.

PK-35:s inför reportage

PK-35:s presentation av motståndarlaget