Inför matchen: Riku Selander – EIF:s adapter

Två matcher återstår säsongen 2021 innan det är dags att göra bokslut. EIF möter TPS och avslutar om ett par veckor med hemmamatch mot Gnistan. Riku Selander har hittills varit lite av en allround spelare – till höger i trebackslinjen, wingback, mittfältsspelare och senast borta mot RoPS på topp tillsammans med Olli Jakonen. Och resultatet var bra. Selander stod för EIF:s första mål när det blev tre poäng. (2-1 seger).

Selander gör inget bokslut här, men summerar innan TPS-mötet sin egen insats.

– Säsongen har hittills varit omväxlande, mångsidig, händelserik och Ettan har varit mycket speciell i år. För egen del har ju spelplatserna växlat nästan från match till match. Och vi har bytt tränare och allt vad det medför. Det har hänt en del under den här säsongen.

– Jag tycker att jag är en bra, formbar adapter. Jag kommer snabbt in i systemet, min roll och anpassar mig till mina uppgifter. Spelplatserna är från tidigare bekanta. Det har varit lätt att anpassa sig till taktiken.

Han säger att hoppa från spelplats till spelplats lite gett gråa hår och att det varit tufft att försöka hålla spelrytmen uppe. Selander är van från tidigare att spela på mittfältet.

Mot RoPS i Rovaniemi bildade han anfallspar tillsammans med Olli Jakonen.

– Jag är stolt, för egen och för lagets del att vi lyckades fälla ett av seriens topplag. Utgångsläget var inte det lättaste och Rovaniemi är ingen lätt ort att spela på. Plus en lång resa med tåg.

TPS förlorade hemma i föregående omgång mot VPS 1-3 och vasalaget gick upp i tabelltoppen och är nära direkt avancemang.

På klubbens hemsida säger tränaren Jonathan Johansson att besvikelsen efter förlusten var stor men, eftersnacket mot VPS är slutbehandlad.

”Nu koncentrerar vi oss på matchen mot EIF. Det är bra att det snabbt kommer en ny match och innan veckoslutet. Alla spelare, hela laget är av av samma åsikt. Vi blickar framåt. Tre poäng gäller mot EIF.
Alla matcher är olika, men klart att vi lärt oss av misstagen från föregående match. Framför allt hur viktigt det är att vinna de fysiska närkamperna. Hur viktigt det är att förvalta rätt de bollar som spelas in bakom motståndarens försvarslinje och att vinna returerna. Och att passningarna efter vunna bollar har rätt adress, säger Johansson.”

Selander säger att ju ”äldre” han blir desto mer tycker han om fotboll. Två matcher återstår, men först TPS; bra motstånd, en fin händelse på en ypperlig fotbollsstadion.

– Det inspirerar.

EIF och TPS möts den här säsongen för tredje gången. Första matchen slutade oavgjort 1 – 1 och på centrumplan vann TPS med 2 – 1. Segermålet gjordes riktigt i slutsekunderna.

Matchen i Åbo på Veritas stadion (bättre känd som bara Kuppis) mellan TPS och EIF kl. 18.30.

Ducca Nyman

Matchen presenteras av: