Inför matchen: Robin Sid: ”Viktigt göra rätt saker mellan matcherna”

Ekenäs IF:s täta matchprogram fortsätter. Sedan den första augusti fram till matchen mot Gnistan från Helsingfors har ”de grönvita” med få vilodagar mellan, spelat fyra matcher. Och mötet mot ”Gnisu” blir inte heller lätt. Lagen har mötts i backen – Gnistan har fyra förluster och rasar nedåt i tabellen. EIF har ett par viktiga segrar och klättrar uppåt mot toppen.

EIF var två veckor i karantän på grund av covid-19. Det gjorde att spelschemat rubbades en hel del. Och nu måste man ta igen förlorad tid, vilket gör att matcherna nästan kommer slag i slag. Och det tär en hel del på spelarna.

– Visst gör det tätat tempot att det tär på kroppen. Men det är ju precis samma för alla lag. Det viktigaste är att göra rätt saker den korta tid man har till vila, säger Robin Sid.

Han säger att man måste fylla på energinivån och vila så mycket man bara kan. Man måste äta lite mer när man är hungrig, dricka lite mer när man är törstig. Det är några viktiga detaljer.

I den senaste matchen mot KPV gjorde Sid en kanonmatch. Och på grund av att karlebylaget kämpar för nytt kontrakt bjöd man också på ordentligt motstånd. Det fanns bud för båda lagen till seger…

– Jag skulle säga att den matchen var sedan jag kommit tillbaka till EIF den tuffaste. Det var en viktig match för KPV och jag tror att de fortsättningsvis kommer att ta en hel del poäng, säger Sid.

Han säger att EIF inte blev överraskat av KPV:s taktik – hård press på bollhållaren, bra markeringar. Det var en tajt kamp hela tiden och båda lagen spelade i stort efter samma taktik – täcka upp ytorna, markeringar och pressa motståndaren.

– Jag tycker inte att vi gjorde en usel match. Vi skapade bra med lägen och försökte vinna kampen. Men i fortsättningen måste vi bara göra bättre ifrån oss. Ta tillvara bättre våra lägen, markera ut motståndarnas chanser. Visst hade också KPV sina möjligheter.

Sid säger att spelet speciellt med André Österholm, Akseli Ollila, Stanislav Efimov börjar fungera bättre och bättre. Och understödet från mittfältsspelarna är inte heller fy skam.

– Det är klart att när vi spelat mera tillsammans börjar vi också hitta varandra allt bättre. Alla är rörliga och bara vi i fortsättningen orkar göra löpningar för varandra öppnar det också upp motståndarens försvar.

Han säger att motståndarna garanterat har EIF under uppsikt och vet hur laget spelar. Det leder till en hårdare press på ”De grönvita”.

– Vi måste i varje kommande kamp försöka hela tiden göra saker och ting bättre. Den största utmaningen är snabbt nog att få energin tillbaka i kroppen. Vi kan inte tänka att vi har några ”mellanmatcher”. Alla, precis alla är viktiga.

Sid säger att Gnistan inte blir någon lätt motståndare. Fyra förluster i rad betyder att laget måste försöka med alla medel bryta förlustsviten. Just nu parkerar laget på en sjätte plats i tabellen och chans att nå övre slutspelet.

– Gnistan kommer helt säkert motiverat. Laget är med bland de sex topplagen. Vi får nog säkert jobbat. Alla matcher är jämna och det är de små detaljerna som blir avgörande. Vi måste direkt vara på tårna och inte stirra på Gnistans förlustrad, säger Robin Sid.

I EIF talar man just nu mycket om bra självförtroende. Sid säger att det känns riktigt bra, laget är i bra form. Det gäller att spela alla matcher till slut och också se till att man vinner dem.

– Det gäller att tro och hålla fast vi det vi gör, säger Sid.

Sid vill inte höra talas om att man förlorar två- och vinner en poäng efter en oavgjord match. Detta med tanke på att serien är ytterst jämn. Och varje poäng är guld värt. Han säger att visst kanske man kan resonera så.

Men:

– Vi går in för att vinna alla våra matcher. Och Gnistan är inget undantag, säger Robin Sid.

Matchen på Centrumplan mot Gnistan börjar kl. 17.00.

Ducca Nyman

Gnistan inför matchen artikel