Inför matchen: Sallinen: ”Lätt att fortsätta efter MuSa-matchen”

EIF:s mittfältsspelare Oskari Sallinen gjorde sin bästa match hittills i mötet mot MuSa i Björneborg. ”De grönvita” spelade både skjortor och byxor av björneborgarna. Sallinen stod för två riktigt delikata passningar till Stanislav Efimov, som gjorde hat trick när EIF vann med hela 6-2. Det var en ordentlig islossning.

– Det känns riktigt bra. Det var härligt att vi lyckades göra många mål mot MuSa. Det är bra för lagets självförtroende. Det är lätt att fortsätta efter det här, säger Sallinen.

EIF står inför ett tufft möte när serieledaren RoPS från Rovaniemi kommer på besök. Och mot den bakgrund visar segern i Björneborg att pusselbitarna efter två veckor i karantän sakta fallit på plats.

– Jag är inte direkt överraskad att vi vann så stort i Björneborg. Visst har resultaten inte varit lysande i våra senaste matcher. Men spelet har hela tiden funnits där och nu föll många bitar på sina rätta platser. Vi lyckades med målskyttet och mycket annat.

Sallinen säger att islossningen i Björneborg mycket kan bero på att EIF i sina två tidigare matcher, mot Jippo i Joensuu (2-0 förlust) och PK-35 hemma (0-0) inte lyckades göra ett enda mål.

– Vi hade både bra och mindre bra stunder hemma mot PK. Men vi kan inte på hemmaplan vara nöjda med oavgjort. På grund av några usla insatser i de senaste matcherna stod vi inför “måste vinna” i Björneborg, Vi skötte oss riktigt bra.

Sallinen är på lån från KuPS i Kuopio. I början var han lite blyg och försiktig. Tränaren Santesmases har coachat honom klokt och nu är han mer eller mindre ordinarie på mittfältet.

– Det är helt klart att jag känner mig mera som hemma idag, känner lagkamraterna bättre och spelet börjar löpa när jag i de senaste matcherna fått starta från början.

Sallinen säger att EIF spelade med samma taktik mot MuSa, som hemma mot PK-35. Men i Björneborg behövde han inte jobba, springa, lika mycket som mot PK.

– Jag spelar i bottnet på mittfältet och då får jag jobba. Att täcka bort ytorna är en del av jobbet. Mot MuSa fungerade spelet bra och det underlättade.

Sallinen säger att Robin Sids medverkan har stor betydelse. Han håller bollen bra, är teknisk och ser situationerna. Och passningarna har ofta rätt adress.

RoPS inledde serien lite svagt, men har i sina senaste matcher bättrat på ordentligt och avancerat upp i tabelltoppen. Laget får klara sig utan sin målskytt Simo Roiha, som leder skytteligan med åtta fullträffar och Nino Roffelsen. EIF saknar Olli Jakonen.

EIF har alltså en riktig skrällseger under inför toppmötet hemma mot RoPS. Sallinen säger att det känns bra.

Men:

– Vi skall inte invagga oss i någon självsäkerhet. Vi tar det positiva med från MuSa-matchen, bygger upp känslan, humöret till veckoslutets match. Det är en viktig kamp och en seger lyfter oss i tabellen. Vi går in för tre poäng. Något annat gäller inte, säger Oskari Sallinen.

EIF och RoPS möts på Centrumplan kl. 14.00.

Ducca Nyman