Inför matchen: Semester i Marocko väntar för Mehdi

Ekenäs IF:s fotbollsmålvakt Mehdi El Moutacim är den spelare som medverkat under säsongen i de flesta matcherna. Han har spelat tjugosex-och-en-halv kamp av 27. Under veckoslutet möter ”De grönvita” i årets sista kamp i division-I Gnistan från Åggelby. Sedan blir det för spelarna en välbehövlig vila – Mehdi reser på två veckor till Marocko, där redan pappa Khalid väntar.

– Det skall bli skönt att lite komma bort, glömma fotbollen ett tag. Det har varit en intensiv säsong, säger Mehdi.

Jonathan Jäntti vaktade målet borta i Björneborg när EIF med hela 6-2 tvålade till MuSa. Och i hemmamatchen mot Gnistan, som EIF vann 2-0, startade han, men fick utgå på grund av skada. Mehdi hoppade in och har sedan fortsatt. Gnistan har varit – ursäkta uttrycket – en lätt motståndare. EIF har vunnit båda kamperna, borta med 3-0.

En match under säsongen du kommer bra ihåg?

– Det har varit många matcher. Jag har inte hunnit tänka i de banorna. Allt har kommit på så snabbt. Men första matchen hemma mot Jaro är en. Kanske det beror på att den har sin charm i att det är säsongens första match? Efter en lång vinter har man ju länge väntat på att säsongens skall börja.

En match som är svår att förbigå är bortamatchen mot PK-35. EIF vann 3-2 med åtta utespelare?

– Någonting sådant har jag aldrig tidigare upplevt. Det var en otrolig match. Och den ligger också högt på listan ”matcher jag minns”.

Och matchen du helst vill glömma?

– Hahahaa. Jadu. Nog finns det alltid sådana också. Någon match där vi förlorat stort. Bortamatchen mot HJK Klubi 04, som vann 5-2, är en.

Och säsongen i ett nötskal?

– Det har varit mycket berg och dalbana. Vi har haft bra perioder varierat med lite sämre. Med tanke på vår placering i tabellen är jag besviken. Vi har t ex tagit sju poäng av RoPS, som har chans att avancera. Vi har spelat bra mot TPS, varit också på gränsen till seger. Vi har gett topplagen en match. Tyvärr syns det inte i sluttabellen, vilket är frustrerande.

Mehdi säger att i matchen mot Gnistan gäller det att försvara hedern och att försöka hålla placeringen, femte plats, i tabellen.

– Säsongen har varit lång och det kan nog tänkas att motivationen hos båda lagen inte helt ligger helt på topp. Det är ändå någonting som saknas. Inget av lagen avancerar och inget kan degraderas. Men som spelare går man ju alltid in på planen för att vinna. Man spelar ju för laget, för äran. Det kommer ju en ny säsong efter den här. Vi är ju här för att vinna, göra vårt bästa.

Och har du tänkt någonting på framtiden?

– Jo. Men först på söndag till Marocko. Det är fyra år sedan senast. Studera? En ny klubb? Det är bra frågor. Jag skulle inte ha någonting emot att studera vid sidan om fotbollen. Men samtidigt är det nog fotboll jag i första hand vill prioritera. Jag tror inte att jag just nu skulle studera så seriöst att jag inte skulle spela fotboll.

EIF och Gnistan möts på Centrumplan. Matchen börjar kl. 15.00.

Ducca Nyman

Matchen presenteras av: