Inför matchen: Varningarna har duggat tätt i EIF

Ekenäs IF har den här säsongen spelat mycket tufft i närkamperna. Det har lett till att spelarna drabbats av både röda och gula kort med avstängningar som följd. I toppmatchen mot TPS vilar försvararen Riku Selander (andra gången i år) och målskytten Rashica. Båda viktiga kuggar i startelvan. TPS är efter en knagglig inledningen på säsongen ett lag på stigande och blandar sig onekligen in i toppstriden – som blir allt tajtare.

EIF har för första gången en fystränare, Manuel, som hela sommaren trimmat spelarna. Och med bättre fysik också hårdare tag i närkamperna i matcherna. Det har synts. Tuukka Andberg i trebackslinjen tror inte direkt att fystränarens närvaro inverkat.

– Det är nog bara så att varningar (gult kort) och rött kort i matcherna bara händer. Jag har ingen förklaring till det som har hänt. Mycket beror enskilt på spelarna. Alla har sin spelstil, säger Andberg.

Han vilade (avstängd) i matchen borta mot HJK Klubi 04 där EIF gjorde ett verkligt bottennapp (förlust 5-3). Men var tillbaka i föregående match borta mot Jaro i Jakobstad. EIF kom starkt igen och tog en poäng (1-1).

– Vi spelade helt annorlunda i Jakobstad än vad vi gjorde i Helsingfors. En klar förbättring. Vi såg till att Jaro inte med snabba kontringar, en beröring på bollen, fick övertag över oss. Jaro var inte lika farligt i sina kontringar som HJK Klubi 04 var, säger Andberg.

Han säger att även om EIF står inför en ”h-vetets match igen” mot TPS, så egentligen har ingenting förändrats i hemmalaget. Efter jaromatchen har laget haft minimalt med tid (laget var hemma på torsdagsmorgonen någon gång efter kl. 04.00) att förbereda sig mot kommande motstånd – ”de grönvita” fortsätter på sin tidigare linje.

– Det är så här de här veckorna. Det gäller bara att bita ihop tänderna och orka, säger Andberg.

Robin Sid som spelar wingback tror inte heller direkt på att fystränaren, som förbättrat avsevärt spelarna fysik, inverkar på alla gula och röda kort.

– Jag skulle snarare säga att det beror på vår spelstil. Vi vill ju pressa motståndaren högt upp i deras zon. När vi anfaller med nästan hela laget blir det så att vi bara gör fel. Där kommer säkert en del gula kort, säger Sid.

Sid säger att jaromatchen var en bra bounce back från HJK Klubi 04 matchen. Jakobstad är inte den lättaste orten att spela på. EIF kunde bra ha vunnit kampen.

– Prestationen var bra och mot den bakgrunden finns det ingenting att klaga på. Inte för egen del heller. Ja, det var en helt annan match med många närkamper. Naturgräs är ett annat underlag än konstgräs. Det blir mera dueller på konstgräs och därför blir det säkert också fler gula kort, säger Sid.

Han säger att det var bra att jaromatchen så snabbt efter förlusten i Helsingfors stod följande i tur. Spelarna hann inte älta förlusten länge utan den fick i stället fungera som tändvätska.

– Vi alla hade en hel del att bevisa.

Men insatsen efter matchen i Jakobstad fungerar inte direkt som någon extra kick mot TPS.

– Vi vet att TPS är en anrik klubb. Det behövs ingenting extra inför den kampen. Om vi inte i det här skedet av säsongen går igång inför en toppmatch, vet jag inte vad vi skall göra. Jag ser fram emot den här matchen, säger Robin Sid.

Han tillägger att det verkligen skulle kännas härligt att fälla en klubb som TPS på rygg.

– Stora TPS här i ”lilla Ekenäs” – smaskens.

Matchen mellan EIF och TPS på centrumplan börjar kl. 17.00.

Ducca Nyman.

TPS inför matchen artikel