Inför MP: Ollila känner sig ”hemma” EIF

EIF:s mittfältsspelare Akseli Ollila, som efter en säsong i KPV i Karleby är tillbaka hos ”de grönvita”. Han betecknar det lite som att vara ”hemma igen”. Både klubben och han har under ett år förändrats en hel del. EIF har blivit mer proffsigt skött och Ollila har fått en lite annan roll än då han för två år sedan spelade här.

– Jag tycker att EIF har ändrat till en mer proffsig fotbollsförening. Klubben har anställt en fystränare. Och det är verkligt bra. Alla spelare har också en pulsmätare (GPS) på träningar och i matcher. Plus att det finns en del andra individuella förändringar. Det är en klar förbättring, utveckling, än från föregående gång jag spelade här, säger Ollila.

EIF:s spelsätt har den här säsongen också ändrat en hel del från senaste jour här. Nu spelar EIF med en trebackslinje, wingback. Det ändrar lite på Ollilas roll. Han är inte förbjuden att gå på offensiven, vilket han gillar. Men nu får han (måste) också ta ansvar på sin kant för defensiven.

– Jag har en hel ny position nu. Tidigare spelade jag på vänsterkanten. Nu har jag flyttat över till högerkant. Och jag måste försvara betydligt mer under matcherna. Men jag ser det bara som positivt. Det är bra för min utveckling. Det är inte något större problem för mig att springa ned och försvara eller att löpa upp när vi anfaller. Jag har anpassat mig snabbt i den här positionen.

Ollila har också en liten ceremoni innan har löper in på spelplanen. Först touchar han konstgräset (eller naturgräs) med fingrarna, gör korstecknet, kysser fingertopparna och sedan sänder en hälsning upp mot himlen.

– Jag tackar en högre makt för att jag får spela fotboll. Jag är frälst i den meningen att jag får idrotta. Jag gör samma procedur efter ett mål. Det är helt min personliga sak. Jag är evangelisk lutheran, men jag är inte djup religiös, även om jag tror på en högre makt. Jag bara ber om en andlig styrka att det för mig skall gå bra, säger Ollila.

EIF:s följande match är borta mot MP i S:t Michel. Ollila är som de övriga spelarna i ” de grönvita”. Laget går inför tre poäng. Den inställningen hade laget också inför premiären mot FF Jaro och då gick det bra. Ollila gjorde det viktiga 2-1 målet och hade bud på ett till, plus en hel del bra defensivt spel.

Ollila ser det också positivt att EIF har en bred spelartrupp. Det är bara bra att det är tuff kamp om spelplatserna i öppningselvan.

– Tidigare var truppen kanske lite smal, det var ingen direkt kamp om platserna. Men i dag får ingen spelplatsen i öppningselvan gratis. Det är kamp. Om någon i en match inte har en bra dag finns det alternativ till byten. Standarden på spelet blir inte lidande. Det här är också i positivt mening viktigt.

– Vi har tillsvidare inte mot MP haft någon taktisk genomgång (har den innan onsdagens träning). Jag tror inte det bli några större ändringar. Vi har just nu en otroligt bra stämning i truppen. Det är lätt att fortsätta härifrån och vi går en för seger (tre poäng).

Efter en säsong borta är alltså Ollila tillbaka i EIF:s dress. Han säger att tränaren Santesmases spelupplägg passar honom bra.

– Det är en av orsakerna varför jag ville tillbaka. Efter två säsonger här hann jag spela många matcher. Jag känner staden, omgivningen och bakgrundskrafterna i EIF. Det underlättade mycket flytten. Och det känns riktigt fint, nästan som att komma hem igen, säger Ollila.

EIF möter på torsdag MP i S:t Michel. Matchen börjar kl. 16.00.

Ducca Nyman

(PS.EIF:s anhänger röstade på EIF:s hemsida i kampen mot FF Jaro fram Ollila till matchens lirare. Gå gärna in efter MP matchen, och alla kommande, och tyck till. www.eiffotboll.fi.)