Islossning mot SJK/a – KPV väntar

Ekenäs IF bjöd hemma-anhängarna på en riktig sommarfest på Centrumplan i mötet mot SJK:s akademilag. Seger (5–0) och säsongens njutbaraste spel höjer avsevärt på självförtroendet inför matchen borta mot KPV i skinnstaden.

EIF-tränaren Mikko Manninen skiner på måndagens träning i kapp med solen (när den titta fram). Och det har han all anledning att göra. Men Ettans tuffa serieprogram ger inte någon extra tid till njuta. Redan i morgon (idag) står följande motståndare bakom dörren – plus en lång resa till Karleby.

KPV har i sin tur en 5–0 förlust under. Den kom i TPS´ hundraårsjubileums match på Kuppis (idag Veritas arena). Hemmalaget såg rätt snabbt till att det inte kommer några snyltgäster till jubieumsbordet.

Utgångsläget är det motsatta för båda lagen – storeger, storförlust.

– För vår det är det bara bra. Vi gjorde föregående omgång en riktigt bra match, säsongens bästa. Men men…

– Vi får för det ingenting gratis. Vi måste mot KPV har en precis lika bra uppladdning som vi hade mot SJK/a, säger Manninen.

Och så tillägger han att KPV helt säker vill putsa skölden – 5–0 borta i Åbo svider.

– Tänka bara hur de gick för oss borta mot JäPS i Träskända. Först får de 10–1 styrk av Gnistan och så åker vi i följande omgång på en 1–0 förlust. Det blir besvärligt, helt säkert.

Manninen säger att om EIF i alla kommande matcher skall lyckas, vinna eller ta en poäng, måste inställning vara rätt från början. Det är lite så min tankegång går.

Manninen säger att han nog i princip är av samma åsikt som de som anser att man aldrig skall ändra på ett vinnande lag.

– Men vi måste inför varje ny match alltid se hur är utgångsläget. Spelarna kan ha någon lite skavank eller något annat som kan inverkar. Men det är klart att på basis av hur vi spelade mot SJK/a underlättar det nog till följande match.

Han säger att precis alla som spelade mot SJK/a lyckades. Och det som också är positivt när EIF gör spelarbyten är att det alltid kommer någonting extra till i spelet.

– Det är verkligt viktigt. Vi har i tidigare matcher legat under, haft det besvärligt. Men efter spelarbyten, lite ändrad taktik, har vi kunnat vända på steken. Det har lyckats riktigt bra och visar att vi har bredd i truppen.

EIF har fem förlustfria matcher i rad. Den senaste förlusten är från maj borta mot JäPS.

Manninen skrattar lite lätt först innan han svarar på frågan: Vad berättar det?

– Nå. Vi har under vinterns träningar gjort en hel del saker rätt. Vi har vänt flera underlägen till oavgjort och segrar. Resultaten säger också att lagandan i truppen är stark.

Manninen säger också att spelarna och lagledningen efter SJK/a-segern talade om att vinterns hårda träningar börjar ge resultat.

– Spelarna är av den åsikt att vi under vintern verkligen slet hårt. Och nu har vi i matcherna under andra halvlek vänt kamperna till vår fördel. Det är lite svårt att säga om det beror på vinterns träningar. Men man kan kanske säga att det inte är på grund av äran som vi har förlorat poängen, säger Manninen.

Matchen i Karleby mot KPV börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman

Matchen presenteras av: