Jarkko Friström målvaktstränare i EIF

Ekenäs IF har gjort klart med målvaktstränaren Jarkko Friström, 44 år, från Grankulla. Hans huvudsyssla är hos GrIFK:s division-II-lag. Men beroende på matchrytmen i fotbollsligan är han på plats tre till fyra gånger i veckan i Ekenäs.

– Äntligen har vi målvaktsteamet klart. Det är inte det lättaste att få en få en kompetent inhemsk tränare. Men nu har vi det, säger sportchef Peter Haglund.

Friström har själv i junioråren spelat som målvakt. Men en knäskada satte stopp för en fortsättning. Han var innan skadan var läkt två år helt borta från fotbollen.

Friström har alltså utbildat- och specialiserat sig enbart på burväktare. Han har också hunnit vara med i HJK juniorverksamhet, och en del i Esbo. Och från 2005 har han på heltid varit målvaktstränare.

– Visst är det en fin fjäder i hatten att vara målvaktstränare i en nyuppflyttad ligaklubb. Det betyder en hel del för fortsättningen.

Han har en intressant målvaktsbukett att ta hand om – Ramilson Almeida, nye Nikolaos Giannakopoulos från Grekland och påläggskalven, unge Onni Rintamäki, som också spelat i GrIFK.

– Almeida är bekant från tiden i FC Atlantis. Giannakopoulos är välväxt, en som vill både lära och utveckla sig. Han frågar mycket och lyssnar noggrant på alla råd. Och Rintamäki har framtiden framför sig, säger Friström.

Han har redan varit några dagar med på EIF:s träningar. Och säger att läget inte ser så mörkt ut alls.

– Det jag hittills har sett är att det finns små brister i samarbetet med uteförsvaret. Det finns jobb att ta itu med. Men det är bara positivt.

Han säger att EIF har ett ypperligt tränarteam och att han av både tränare och spelare blivit väl mottagen.

Och att EIF på grund av att Sparbanksarenan saneras måste träna i Karis stört inte. En lite ambulerande cirkus är det.

– Men stämningen är positiv.

Ducca Nyman