Jeannot Esua: ”Ödmjuka med vad vi vill”

Ekenäs IF står inför den sista matchen i grundserien borta mot KPV i Karleby. Faller alla pusselbitar rätt, ror EIF också hem seriesegern i Ettan. Redan nu har EIF säkrat tre hemmamatcher i övre slutspelet vilket betyder klirr i kassakistan. Gnistan och SalPa möts i sin tur i Åggelby. Både EIF och ”Gnisu” ligger på lika många poäng i tabellen.

EIF före tack vare inbördes matcherna.

Den som såg EIF under försäsongen, jämfört med idag är det som två helt skilda lag. Hade någon då tippat att EIF ligger i topp inför sista matchen i grundserien hade domen varit ytterst hård…

Jeannot Esua själv är ödmjuk med tanke på läget i tabellen.

– Vi har i början alla våra individuella mål. Arbetsgivaren som anställer coacher m m har sina ambitioner. Seriesystemet är som det är och det kan vi inte göra något åt.  Nu är vi här. Vi måste vara ödmjuka med vad vi vill och inte vara arroganta. Vi har ju byggt ett lag och vill ju trots allt vinna matcherna, säger Esua.

När EIF den 26 juni i Åbo förlorade mot TPS, som vann 3–1 tog man som motto att de återstående matcherna i grundserien är alla ”finaler” och bara segrar räknas – ett tufft beslut och två har slutat oavgjort.

– Alla matcher som återstår är viktiga och vi behandlar dem som ”finaler”. Man kan säga att vi har sex finaler kvar att spela (övre slutspelet). Några lätta matcher finns inte på radarn.

När EIF i sin senaste hemmamatch vann över MP i toppmötet stod Esua för det första målet – ypperligt framspelad av Simon Lindholm. Han säger att Lindholm litade till hundra procent på honom och gav passningen i rätt tid i djupled in i MP:s box – pang!

Efteråt rusade han på sidan av målet, satte sig pladask ned med öppna händer mot himlen.

– Natten innan matchen mot MP såg jag några höjdpunkter från olika matcher och såg då den här ritualen. Då tänkte jag att om jag gör mål mot MP vill jag göra en likadan ritual.

Hans lagkamrater respekterade honom just i den situationen och ingen kastade sig över honom av vild glädje.

– Mina lagkamrater lät mig först hålla den lilla stunden för mig själv. Sedan deltog de i firandet.

Han säger att EIF gjorde en bra match mot MP. Efter tre matcher inom en vecka var laget en aning trött. Han säger att det inte finns några ursäkter. Vill man vara i topp måste man också vinna sådana här matcher. Vi gick ut på planen och presterade och tog tre poäng, säger Esua.

I matchen mot KPV saknas Simon Lindholm som har varingskontot fullt. Däremot är William Lindqvist i försvarslinjen tillbaka igen.

Matchen i Karleby mellan KPV och EIF börjar kl. 16.00.

Ducca Nyman