Joel Lehtonen: ”Vi är ett kompakt lag”

Ekenäs IF:s försvarsspelare till höger, Joel Lehtonen, tror inte att Lucas Forsten Kaufmanns, Abdoulaye Kantes och Arian Kabashis frånvaro inverkar i bortamatchen i ligan mot VPS i Vasa.

– Jag tror inte att det inverkar i matchen mot VPS. Vi är ett kompakt lag. Och även om vi har ”nya spelare” med på de här positionerna har de ju hela tiden varit med och vet vad det hela går ut på, säger Lehtonen.

Forsten Kaufmann är borta resten av säsongen. Kabashi är avstängd två matcher efter rött kort mot IF Gnistan och Kante, som vilar sin andra match.

Lehtonen sticker inte under stol med att avbräcket är en individuell kvalitetsförlust i leden. Men nu får inhopparna chansen att visa vad de går för.

– Det är upp till bevis, säger Lehtonen.

EIF är tillbaka i vardagslunken igen efter framgången i den finländska cupen. Där nådde laget fram till kvartsfinalerna. Där blev det respass på Ekenäs Sparbank Arena mot KuPS från Kuopio.

Men innan matchen mot KuPS gjorde laget en prestation som fortfarande finns starkt på näthinnan – seger över IF Gnistan borta i Åggelby och det med tio man på banan.

– Jag har fortfarande en tudelad känsla. Segern var härlig. Men spelmässigt måste vi bli djärvare när vi har bollen.

Lehtonen hade också en stor andel i 2–1 segern. Han stod för den avgörande passningen till Emil Pallas som dundrade in 2–0-målet.

– Vilken härlig känsla när bollen låg i nätmaskorna. Vi ledde 1–0, men var långt ifrån på tryggt vatten. Men när det blev 2–0. Då…

… – Den känslan är svår att beskriva, säger Lehtonen.

I den finländska cupen hade EIF chans till en ordentlig skräll. Först seger efter straffsparkstävling över HJK. Och i kvartsfinalerna mot KuPS. Men tyvärr blev laget från Savolax övermäktigt.

– Vi hade ordentligt trötta ben. Men KuPS hade också kvalitet i spelet. De hade gjort sin hemläxa väl.

Lehtonen säger att EIF i ligan och mot VPS inte prutar på sitt mål. Laget går in för seger.

– Det gäller i alla matcher.

Matchen mellan VPS och EIF på Karlsplan i Vasa börjar kl. 17.00.

Ducca Nyman