Joel Lehtonen:”Ingen hemlighet till formen”

Ekenäs IF:s försvarsspelare till höger, Joel Lehtonen, 24 år – sonen från Björneborg, har kämpat hårt för speltid i ligalaget. I de två senaste matcherna har han varit med från start. Och klarat sig verkligt bra. Och inleder också borta mot KuPS i Kuopio.

– Det finns ingen förklaring till att formkurvan pekar brant upp. Det gäller bara att tro på sig själv, tro på det vi gör. Och slita på från träning till träning, från match till match, säger Lehtonen.

EIF möter i sjunde omgången svåra KuPS borta i Savolax. Laget är känt för att spela äkta savolaxfotboll. Det visade man borta i Vasa mot VPS. Där blev det seger med 3–1 och förr i tiden när KuPS-spelarna njöt på planen kunde man ropa till varandra: ”naatitaan, naatitaan pojat”.

– Vi har sett vidoupptagningen från den matchen. Analysert hur de spelade. Vi vet lite hur det spelar och inte reser vi till Kuopio för att förlora.

EIF får klara sig utan två viktiga kuggar då mittfältaren Lucas Kaufman-Forsten och Adrian Kabasi på grund av varningar vilar.

– Jag tror inte att det behöver inverka på vår insats. Jag tycker att vi har riktigt bra ersättare. Jag vet inte vilka spelare som kommer att hoppa in. Men jag tror helt säkert att det blir bra.

Lehoten säger att EIF insats hittills har hela tiden varit på stigande. Match för match har vi gått framåt. Vi har blivit modigare och modigare.

Han säger man i början av säsongen och av förståeliga skäl var försiktiga. Spelarna var rädda för att göra misstag.

– Nu vågar vi ta lite mera för oss och vi har också märkt att det ger resultat.

I senaste matchen hemma mot Lahtis gjorde EIF en verkligt bra insats och den första segern smått hägrade.

Men i fotboll går inte alltid som på Strömsö.

– Vi borde snabbt efter vårt första mål fått ett mål till. Det hade kanske lättat i den andra halvlek på trycket, funderar Lehtonen.

Han säger att man tar spelet från första halvlek mot Lahtis med till Kuopio.

– Och så skall vi vara lite modigare när vi har bollen. Och utan boll måste vi pressa högt uppe.

Han säger att det nog är ack så tufft för försvarslinjen när motståndare ideligen pressar en tillbaka.

– Framför allt för ytterbackarna känns det ordentligt.

KuPS och EIF möts i Kuopio och matchen börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman