Journalist – polygott – blev tränare

Ekenäs IF:s biträdande tränare Daniel Bolufer från Spanien hann utbilda sig till journalist innan han valde att på heltid bli fotbollstränare. Därtill talar han sex olika språk. Något av en riktig polygott – sådana som finns i Vatikanen i Rom.

– De latinska språken är rätt nära varandra. Det är inte så komplicerat som det låter, säger Bolufer.

Han talar förutom spanska, också kroatiska, franska italienska, portugisiska och engelska. Och han lovar att om en månad skall han ge en intervju på svenska.

– Jag har varit här lite över ett år. Jag har blivit väl bemött, med respekt och jag stannar det här året till slut. Möjligen också längre. Ekenäs har lite blivit som ett hem för mig. Därför vill också jag lära mig svenska. Jag vill lära mig mycket om den finlandssvenska kulturen.

Bolufer var tidigare med som juniortränare i Ekenäs IF, men den här säsongen har han flyttat över till representationslaget och fungerar som biträdande tränare till Mikko Manninen.

Han säger att det är stor skillnad att jobba med proffs- än med amatörspelare. Med proffsspelarna gäller inte bara träning utan det gäller också jobba med att laget skall vinna sina matcher. En seger är alltid bonus för tränarna.

– Jag var tvungen att välja mellan att jobba som journalist eller jobba hundra procent med fotboll. Min passion för fotboll vann. Jag har från tidigare en UEFA-III tränarutbildning. Men jag skall småningom tillbaka till Madrid för att vidareutbilda mig, säger Bolufer.

EIF har de senaste säsongerna tränats av Guillem Santesmases och Ruben Perez och tidigare av Gabri Xatart. I år är det Mikko Manninen som håller i trådarna.

– Det är klart att tre år med spanska tränare har satt sina spår. Nu kommer Manninen men sin filosofi och den skiljer sig en aning från den spanska. Det är en del nytt, men i det stora hela har Manninen och jag samma syn på fotboll, på spelet.

Han säger att det går helt utmärkt att samarbeta med Manninen.

– Ja, jag tycker att vi har ett bra lag, säger Bolufer.

Mikko Manninen är också glad över att Daniel Bolufer knutits till tränarteamet.

– Jag sade för några dagar sedan att både Daniel och Joel Restuccia (fystränare) gör ett klockrent jobb. Daniel är annorlunda än vad jag är som tränare. Han är mer analytisk. Och det kompletterar.

EIF förbereder sig också för cupmatchen på torsdag borta mot KuPS. Ett av för närvarande topplagen i Veikkausliiga. Och på måndag är det bortamatch i Ettan mot KTP från Kotka.

– Helt klart, KuPS är ett topplag.

Men i cupmatcher händer det då och då ibland att små tuvor stjälper stort lass.

– Allt är möjligt säger Manninen.

Han säger att cupmatchen kanske kunde ha planerats in tidigare. Nu stör den lite serieupplägget.

– Nåja. Men KTP spelar dagen innan mot Haka. Men sedan har vi resan till Kotka som tynger, säger Manninen.

Matchen i Kuopio mellan KuPS och EIF börjar kl. 15.00.

Ducca Nyman