Kalle Katz: ”Vi reser till Helsingfors för att ta poäng”

Ekenäs IF:s mittback Kalle Katz darrar inte på manschetten när han svarar på frågan – kan bli tuff match borta mot regerande mästarna HJK? Matchen spelas på Bolt Areena.

EIF har haft en tuff inledning på sin säsong i Veikkausliiga. Tillsvidare ingen hemmamatch på nya Ekenäs Sparbank Arena. Men det närmar sig sakta men säkert.

Efter fyra omgångar har EIF en poäng efter oavgjort mot AC Oulu, 1–1. Övriga matcher mot IFK Mariehamn, FC Haka och FC Inter Turku har slutat med förluster. Alla med ett mål – 3–2, 2–1, 2–1.

– Det är klart att det grämer att förlora matcherna med bara ett mål. Men psykologiskt sett har det inte påverkat humöret i truppen. Snarare tvärtom. Ingen går omkring i omklädningsrummet och mumlar; ”nu måste vi vinna, nu måste vi…”

– Och resultaten visar att det är de små marginalerna som har avgjort. De har inte hittills varit på vår sida, säger Katz.

Det kommer ändå säkert att bli en hel dags jobb för hela laget?

Katz säger att EIF inte reser till huvudstaden för att möta självaste HJK och för att ”förlora med snygga siffror”.

– Det är ingen skillnad hur matchen slutar. Vi reser till Helsingfors för att ta poäng. Det är vår utgångspunkt. Ingenting annat gäller.

HJK i sin tur har spelmässigt haft rätt tungt före i portgången. Förlust borta mot KuPS (3–1), men sedan segrar över FC Lahti (4–0), IFK Mariehamn (2–1) och senast borta mot FC Haka 1 – 1.

Katz säger att trots att EIF förlorat i de inledande omgångarna, på grund av några onödiga misstag, har alla möjligheter till poäng funnits.

– Vi har hela tiden blivit säkrare, och från match till match bättre.

– Jag tror att om vi i fortsättningen jobbar bort missödena från tidigare matcher blir också resultaten helt annorlunda.

Han säger att han nog funderat en hel del över kommande motstånd och att från tiden i HJK finns en hel del vänner fortfarande med.

– Och så spelar min lillebror i HJK:s B-juniorlag. Så…

– … Det kommer givetvis för mig att bli en stor utmaning att möta HJK i Helsingfors.

Matchen mellan HJK och EIF på Bolt Arena i Helsingfors börjar kl. 17.00.

Ducca Nyman