Kalle Katz visade bra klass – 2–1

Ekenäs IF:s tryout-spelare Kalle Katz, som senast spelat för Ilves i Tammerfors, visade verkligen hög klass i försvarslinjen när EIF vann över IFK Mariehamn med 2–1 (1–0).

Katz spelade i första halvlek i mitten tillsammans med Alexander Leksell och gjorde det bombsäkert. I andra halvlek byttes Väinö Vehkonen in och Leksell flyttade upp på mittfältet. Katz och Vehkonen visade att de kan bli ett riktigt stabilt mittlås.

EIF gick till ledningen redan efter tre minuter. ”De grönvita” fick hörna från vänster. Lucas Forsten-Kaufmann lade upp den och IFK Mariehamns försvar hade inte koll på Roni Pietsalo vid bortre stolpen. Pietaslo kunde styra in 1–0.

EIF:s spel var stabilt i 90 minuter. Inte ens i andra halvlek när laget gjorde sju spelarbyten blev insatsen sämre. Standarden kanske sjönk en aning. Men positions- och markeringsspelet samt press på motståndaren lyckades genomgående.

IFK Mariehamn hade kanske lite mera bollen inom laget under hela matchen. Men man lyckades inte ta sig in bakom EIF:s linjer. Reduceringen kom på straff – EIF:s tredje i ligacupen. Men den här gången blev den inte avgörande.

Gamle bekanta Adam Larsson stod för IFK Mariehamns reducering.

Eetu Puro fällde Sebastian Dahlström vid ett genombrott. Det är inte så mycket att säga om situationen.

EIF:s mål gjordes alltså av Roni Pietsalo (1–0, 3 min.) och Simon Lindholm, (2–0, 57 min.) som stod för sin andra fullträff i cupen – och det som högerback. Positionen börjar bli allt mer bekant och insatsen blir säkrare.

Framspelningen till 2–0 och segermålet var inte fy skam. Noah Lundström blev ledig inne i IFK Mariehamns box. Han kunde spela vidare till Efimov, som är en mästare på små ytor. Efimov spelade vidare till Simon Lindholm, som nätade säkert.

Mittfältet med Stanislav Efimov, Lucas Forsten-Kaufmann och Kofi Adu ser ut att bli stenhårt. Eetu Purus inhopp i andra halvlek var också lyckat. Framför allt i andra halvlek när Puro spelade en stund tillsammans med Efimov-Forsten-Kaufmann glimtade spelet stundtals fram. Senare gjorde EIF en rad byten.

– Det är klart att vi alla är glada efter vår första seger. Men det var viktigt för oss att vinna en match. Jag tycker vi spelade klokt och eftertänksamt hela matchen, säger EIF:s tränare Gabri Xatart.

EIF:s byten, in; Jacob Gottberg, Emil Pallas, Tobias Fagerström, Salomo Ojala, Nasiru Mohammed, Väinö Vehkonen, Eetu Puro. Ut; Kalle Katz, August Björklund, Stanislav Efimov, Lucas Forsten-Kaufmann,  Kofi Adu, Noah Lundström, Roni Pietsalo.

EIF:s följande match spelas hemma (om vädret tillåter) den 24 februari och då kommer IF Gnistan på besök.