Kante: ”Lyssna och träna ger resultat”

EIF:s mittfältsspelare Abdoulaye Kante har gjort en superstart i Ettan. I lagets hittills tre matcher har han genomgående varit en av lagets bästa spelare. Kante kom rätt sent till EIF ifjol och gör nu sin andra säsong för ”De grönvita”.

– Tja, svarar han först på frågan om vad det hela beror på?

– Våra träningar är bra, verkligt bra och jag tränar noggrant. Men framför allt lyssnar jag också till hur tränaren Gabri Xatart vill ha det. Sedan följer jag hans instruktioner och resultatet blir bra, säger Kante.

Han säger också att den nya positionen ute på högerkanten på mittfältet  bidrar ytterligare till att spelet löper. Ifjol spelade han mest i mitten och den platsen passade inte alls.

– Nu trivs jag.

EIF:s inledning har inte varit illa alls. fyra tuffa matcher, TPS hemma (2–1) JäPS borta (förlust 1–0) och Jaro hemma 3–0 och Gnistan borta (0–0).

– Jaromatchen var annorlunda jämfört med ifjol. Nu mötte vi dem tidigt på säsongen och allt var forfarande i sin linda, mycket var nytt. Men jag ville visa att min form är bra, visa min motivation.

– Kanske ville jag lite för mycket? Funderar Kante.

Men publiken och anhängarna var av annan åsikt och ansåg att han var kanon. Och rösta fram honom till hemmalagets lirare, som Platinaklubben som har som kutym att belöna med ett stipendium. Efter första matchen hemma mot TPS fick målvakten Gerson Lima priset.

Kante tycker också att speciellt spelet tillsammans med Adu, Tabi Manga (mittback) och Jeannot Esua (ytterback till höger) löper bra. Också med anfallsspelaren Stanislav Efimov.

– Adu, Manga och Esua talar alla franska och kommunikationen fungerar. Det underlättar mycket. Efimov spelade jag redan med i fjol och vet hur han agerar.

Kofi Adu är för EIF en gåva från ovan. Han spelar defensiv mittfältare och tar ett stort ansvar i matcherna. Han täcker ofta bort ytorna för motståndarna.

– Det känns skönt att ha Edu i ryggen. Om jag i anfallsspelet har en tendens att bli lite för ivrig vet jag ändå att det bakom finns täckning. Men det är klart att jag alltid kommer snabbt ned tillbaka och försvarar, tar min position.

I den senaste matchen borta mot Gnistan var det också fråga om en ”match i matchen” mellan tränarna – vilken taktik fungerar bäst?

– Det är klart att vi var ute efter tre poäng. Men rätt snabbt stod det lika klart att det inte var något lätt lag vi mötte. Mot den bakgrunden var insatsen, en poäng riktigt bra.

Under veckoslutet väntar en ny utmaning igen. SJK:s akademilag från Seinäjoki har också inlett säsongen bra. EIF utsätts för en ny prövning – och i fortsättningen blir det inte lättare.

– Det är klart att vi går in för att vinna. Vi har redan på vårkanten mött dem i en träningsmatch (1–1) och känner till en del av deras spelsystem. Men tre poäng gäller, säger Kante.

Han säger att han inte funderar över vad motståndaren har för avsikter, utan helt koncentrerar sig på sina uppgifter.

– Det är viktigt att också tänka på lagspelet, hur vi tillsammans skall agera.

EIF och SJK akatemia möts på Centrumplan och matchen börjar kl. 16.00.

EIF:s herrlag bjuder dessutom alla mammor på gratis inträde!

Ducca Nyman