Kantes röda kort dödade glädjen

Ekenäs IF har inte Fru Fortuna på sin sida i Veikkausliiga. Redan efter 38 sekunder mot IFK Mariehamn hade hemmalaget fått rött kort – Abdoulaye Kante kraschade ihop med Cardoso Hugo i det gästande laget och matchens domare Simani Peimani såg situationen som hårt spel och visade direkt rött kort.

Rött kort eller varning? Domslutet var i alla fall hårt. Och utan tvekan lade det sordin på matchen. EIF fick i 90 minuter kämpa med tio man – och gjorde det för all del bra. Men någon riktig spelglädje infann sig inte.

IFK Mariehamn kunde som vanligt rulla bollen på planen och då trivs laget riktigt bra. Men trots det var det ändå lite tamt.

Laget tog ledningen efter ett långt inlägg från höger. Machado Pedro lyfte in bollen framför EIF:s mål och på plats fanns gamle bekanta Adam Larsson som kunde nicka in 1–0 (31 min).

EIF lät sig ändå inte helt nedslås, även det säkert kändes tungt.  EIF anföll på högerflanken och Eetu Puro avancade fränt in i IFK:s sexton meter och fälldes – straff.

– Om domaren visslar och visar på straffpunkten är det straff, säger Eetu Puro.

Salomo Ojala steg fram och gjorde inget misstag. Kvitteringen var ett faktum – och glädjen smått återvände. 1–1 (39 min.)

Eetu Puro gjorde sin klart bästa insats för säsongen. Han slet för två och var både bra i offensiven och defensiven.

– Det var en tung match. Och även om vi fick rätt kort är förlusten en stor besvikelse, säger Puro.

IFK:s segermål gjordes av en annan bekant spelare. Oskari Sallinen blev inbytt och behövde inte många minuter på sig för att näta. Ett bra inlägg av Patrik Raitanen från höger – Sallinen smällde hårt in bollen i Alison Almeidas bort hörn – 2–1 (65 min.)

EIF ville ha målet underkänt på grund av offside. Matchdomaren kontrollerade länge med biträdande domaren och till slut visade han på mittpunkten.

– Det grämer att vi inte fick poäng. Jag anser att vi var det bästa laget. Även om IFK från första minuten spelade i numerärt överläge.

Han säger att EIF slumrade till några minuter i första halvleken. Och IFK:s segermål kunde ha varit offside.

– Men jag stod inte så bra att jag hundra procent kan säga säkert. Nu vilar vi över midsommar och sedan tar vi nya tag igen, säger Eetu Puro.

EIF hade säsongens bästa publiksiffra – 1502 på läktarna är inte fyskam.

EIF:s följande match är onsdag den 26 juni och då är frågan om en match i finländska cupen mot HJK. Matchen på Ekenäs Sparbank Arena börjar kl. 18.30