Ketchupeffekt och uppvisning – 5–0

Ekenäs IF presterade hittills säsongens bästa spel i Ettan. Och precis som när proppen lossnar ur ketchupflaskan och all ketchup sprider sig över bordet, så spred sig också EIF:s mål i matchen mot SJK:s akademilag – plopp!

5 – 0 (2 – 0) hade mycket väl kunnat vara både 6–0, 7–0, 8–0…

En av matchens riktigt stora hjältar i hemmalaget är vänsterbacken Alexander Forsström. Förutom två snygga mål spelade han både defensivt och offensivt bombsäkert på sin plats.

Kan man spela bättre?

– Jo, jag kunde ha gjort tre mål, skrattar Forsström.

– Jag har tränat en hel del på göra mål från den positionen jag gjorde 1–0. Och till mitt andra mål fick jag en precis passning av Nnaemeka Anyamele. Klart att jag är både glad och nöjd.

Tränaren Mikko Manninen hade den här gången valt en annan taktik. En normal fyrbackslinje, men sedan spelade Oskari Sallinen som släpande center – bakom anfallstrion Valdrin Rashica, Adam Larsson och Stanislav Efimov.

Lagkaptenen Xhevdet Gela och Kewin Moihejda tog hand om mittfältet och taktiken fungerade verkligt bra. För första gången den här säsongen visade EIF ett så kompakt spel det nästan bara går att mobilisera – ingen svag punkt, få felpassningar, inte några markeringsmissar eller att motståndaren fick några luckor. Det bådar gott för fortsättningen.

– Vi ville markera bort SJK akademins centrala mittfältsspelare. Oskari Sallinen är konditionsstark, löper mycket och bra att pressa motståndaren. Och Xhevdet Gela är i nyckelställning när det gäller att bygga och öppna anfallen, säger tränaren Mikko Manninen,

EIF tränaren är mycket nöjd efter matchen. Han säger att det var en stark uppvisning. Om man i den här serien vinner 5–0 i en match har vi gjort många saker rätt. Plus att vi första gången den här säsongen höll nollan, kan jag inte annat vara än mer nöjd.

– När vi gjorde vårt tredje mål plus att SJK/a fick en spelare utvisade hade vi läget under kontroll. En bra insats av hela laget.

Lagkapten Xhevdet Gela är också glad efter segern. Han gjorde 3–0 på straff. Säsongens andra mål.

– Det är snuddande nära säsongens bästa match. Men som helhet gjorde vi en kompakt insats. I tidigare matcher har vi haft många bra stunder, men den här gångens spelade alla 90 minuter utan missar. Och utan att ligga under.

Han säger att EIF spelade båda halvlekarna riktigt bra. Och det underlättade.

– Och resultatet rättar sig efter det. Det är den här standarden vi måste hålla för att kämpa i toppen.

Han säger att segern betyder mycket för självförtroendet. EIF har i tidigare matcher tvingats vända ett underläget till seger eller oavgjort. Nu drämmer man till med 5–0.

– Idag (lördag) kan vi njuta. Sedan är bara att börja förbereda oss för matchen mot KPV i Karleby. Den här serien är så jämn den bara kan bli. Det finns inte en lätt match, säger Gela.

Adam Larsson fortsätter att producera mål. Två fullträffar gör att han nu är uppe i tio baljor. Och det kunde ha blivit någon till?

– Det vet jag inte. Kanske ett till? Men även om vi gjorde fem mål anser jag att deras målvakt gör en riktigt bra match.

Han tycker att EIF också i tidigare matcher stundtals spelat riktigt hyggligt. Men mot SJK/a spelet på alla cylindrar.

– Det är bättre att komma igång sent än aldrig. Och så är jag glad för att Alexander Forsström fick göra två mål. Det är alltid bra om ett lag har flere målskyttar, säger Larsson.

Han säger att han inte är överraskad över att det gästande laget var tamt. Snarare var det EIF som gjorde SJK/a förlamat.

– Om man kommer in i matchen som vi gjorde och visar att det är vi som har hemmaplan, har lite äldre spelare mer rutin, då slutar det såhär, säger Larsson.

EIF:s följande match är redan på onsdag i Karleby. Matchen mot KPV börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

YLE Västnyland

Västra Nyland

Åbo Underrättelser

Rösta på matchens lirare

Ruutu bästa lägen i matchen

SJK matchrapport

Matchen presenterades av: