Kvittering som glädjer och svider – 3–3

Jaros målvakt Hannes Käldström blev något av matchhjälte när han på tilläggstid (90+6) efter frispark från vänster nickade in kvitteringen mot EIF. Det räddade Jaro en poäng medan EIF fick än en gång avstå två poäng – 3-3 (2–1).

EIF gjorde en stark andra halvlek och hämtade upp 2–0 underläge efter mål av Oskari Sallinen (2–1, 45+1 min.) och Simon Lindholm (2–2, 63 min.) som debuterade som center. Sedan gjorde Valdrin Rashica 3–2 (80, min.) efter fint förspel av Stanislav Efimov.

Om EIF var frånvarande i första halvlek, var Jaro det i den andra. Att tappa ledningen 2–0 på hemmaplan ger inte godkänt. Att EIF hämtar upp ett 2–0 underläge är starkt, men att inte kunna knyta till säcken i slutskedet är mindre bra.

– När vi reducerade till 2–1 i slutet av första halvlek kom vi lite bättre in i matchen, säger tränaren Mikko Manninen.

EIF spelade utan Adam Larsson på topp. Han byter omgivning och flyttar till en klubb i Veikkausliiga. Simon Lindholm ersatte, spelade efter bästa förmåga, men är kanske inte lösningen på EIF:s center problem. EIF kanske måste sondera spelarmarknaden?

Jaros båda mål var försvarsmissar av EIF. Severi Kähkönen gjorde 1–0  (12 min.) från bakre stolpen och 2-0  (19, min) från vänster kant där han rullade in bollen i Hemmo Riihimäkis bortre hörn. I det skedet spelade Jaro som från en annan planet och både 3–0 och 4–0 hängde i luften. EIF får tacka högre makter att det inte blev fulare siffror.

– I halvtid pratade vi om att skärpa oss. Alla spelare bestämde sig för att sälja sig dyrt. Och alla reagerade positivt på alla rop från sidan av planen. Och när vi kvitterade till 2–2 hade jag också varit nöjd med ett sådant resultat.

Manninen säger att EIF började som man i tidigare matcher under säsongen gjort – spelade mer eller mindre som sömngångare.

– Det är så bekant. Det är ungefär som om väntar och ser vad som skall hända innan vi kommer igång. Det måste vi fundera över. Men samtidigt är jag nöjd över spelarna. Det ger i första hand inte upp utan jobbar till det bittra slutet, säger Manninen.

EIF gjorde några byten i andra halvlek. Simon Lindholm kom ut och Nnaemeka Anyamele in. Xhevdet Gela gav plats åt Karl Madianga och Stanislav Efimov gav plats åt Gerard Bangorua. EIF:s spel stabilare och säkrare.

– Vi började vinna närkamperna och var i andra halvlek ett helt annat lag.

Målvakten Hemmo Riihimäki hade kanske inte sin bästa dag mellan stolparna, men gjorde i slutskedet en toppräddning när han styrde en boll nere i vänstra hörnet till hörna. Jaro jagade febrilt kvittering. Och lyckades till slut.

– Jaros kvittering i slutsekunderna svider ordentligt, säger Manninen.

EIF:s följande hemmamatch är den 16 juli då JäPS från Träskända kommer på besök. Matchen börjar 17.00.