Lazarev förstärker EIF – klar mot Jaro

EIF:s sportchef Peter Haglund hade på fredagens träning svårt att dölja att någonting stort var på gång. Han gick omkring och små myste – och varför inte? Ute på planen i lätt duggregn tränade laget och med fanns nye målvakten Sergey Lazarev, som närmast kommer från KPV i Karleby.

Det är ingen dussinspelare sportchefen presenterar. Lazarev är en av Ettans toppmålvakter och han bildar målvaktspar med portugisen Gerson Lima, som redan gjorde en bra insats i föregående omgång mot KTP. Lazarev spelar sin andra säsong i KPV och i år har han varit med i 21 kamper.

Lazarev kommer närmast från S:t Petersburg i Ryssland och har också ett förflutet i storklubben, anrika Zenit. Och innan han kom till Karleby representerade han Olimp Dolgoprudniy.

När KPV och Lazarev spelade mot EIF ifjol gjorde han en bra match. Efteråt blev han intervjuad på engelska och efter intervjun sade han; ”jag talar också finska”.

Nu inleds intervjun på finska. Men Lazarev väljer att svara på engelska…

Han är en spelare som inte har tummen mitt i handen. Han har ingen agent utan sköter sina förhandlingar själv. Att han landade i Karleby berodde på att han på internet letade efter en klubb i Finland och då dök KPV upp.

Lazarev är 24 år, 188 cm lång och vänsterfotad. Han är spelklar redan mot FF Jaro. Men om han startar återstår att se. Själv tror han att han börjar på bänken, vilket betyder att Gerson Lima inleder. Men ett inhopp blir det helt säker.

– Tränaren bestämmer. Men jag är när som helst redo, säger Lazarev.

EIF:s sportchef säger att Lazarev har kontrakt ”bara” säsongen till slut.

– Vi fokuserar på de matcher som återstår, säger Lazarev.

För EIF återstår en match i övre slutspelet, FF Jaro borta. Sedan tar kvalspelet för Veikkausliiga vid. Vilket motståndet blir avgörs i matcherna Jaro–EIF, KTP–TPS…

Lazarev säger att han fick ett telefonsamtal från EIF att laget behöver en målvakt till för kvalspelet till fotbollsligan och det slutade med att han landade på fredagen i Ekenäs – var med på lagets första träning.

– Det var ett lätt beslut och jag bestämde direkt att jag kommer hit för att göra mitt bästa för att hjälpa EIF till avancemang. Jag visste innan jag kom till EIF att laget stor potential. Spelar en vass och offensiv fotboll. EIF har under de senaste säsongerna haft bra spelare med bra kvalitet och spelar en bra fotboll.

Han säger att EIF är för spelarna en bra plattform för att visa upp sig.

– EIF har alla chanser att avancera till fotbollsligan, säger Lazarev.

FF Jaro och EIF möts på Centralidrottsplan och matchen börjar kl. 16.00.

Ducca Nyman