Lehtonen: ”Kulturkrock att komma till Ekenäs”

Ekenäs IF:s senaste förstärkning Joel Lehtonen, 23 år, försvarare, wingback, kommer från Björneborg och senast spelat för division-II-laget FC Jazz. Han upplever ekenäsbor, EIF-are som glada, öppna, trevliga, intresserade och vänliga människor.

– Det är nog en kulturkrock mellan finländarna, mellan björneborgare och västnylänningar och att komma hit. Här är människorna öppna, glada och intresserade. frågar och funderar hur man har det. Det känns bra och jag är säker på att jag kommer att trivas här, säger Joel Lehtonen.

Det verkar också som om EIF:s sportchef Peter Haglund har en magisk telefon. När han ringer upp och frågar om man vill komma till EIF för att spela fotboll, verkar det svårt att tacka nej?

– Han ringde mig, berättade om föreningen och föreningens mål. Det inverkade på mig. EIF:s värderingar och mål överensstämmer med mina och mitt mål att också utvecklas som fotbollsspelare.

Han säger också att han är i det skedet att han vill utvecklas som spelare. Lehtonen säger att om han hade stannat i Björneborg hade karriären stampat på stället.

– Jag behöver en ny nivå, en högre serie och nya utmaningar.

När EIF tar in spelare från utlandet kommer det givetvis till klubben för att i första hand spela fotboll, men samtidigt är det ett litet äventyr att komma till ett nytt och främmande land. Och för att skaffa sig livserfarenheter.

– Det var precis så för mig också. Och samma sak är det att komma från Björneborg till Ekenäs. Jag kommer bort från mitt bekvämlighetsområde. Det gör att jag utvecklas som människa och spelare. Här spelas lite annorlunda fotboll och det hela blir också som ett litet äventyr.

Joel Lehtonen har också varit i samma båt. Han flyttade från Björneborg till Spanien och spelade en säsong för FC Badalona, en kommun i provinsen Barcelona. FC Badalona spelar i sekunda B, tredje nivån i Spanien. Han talar och förstår hyggligt spanska.

Han säger att det var lite besvärligt i början när han kom till Spanien. Språkmuren fanns, systemen och spelsättet, omgivningen var helt nytt. Men när han började förstå språket, upplägget underlättade allt

– Det är alltid bra att som ung spelare resa utomlands eller byta omgivning i hemlandet. Ju tidigare man flyttar bort desto bättre livserfarenheter får man för framtiden.

Och nu väntar Ekenäs och EIF?

– Jo, men nu är jag några år äldre än när jag flyttade till Spanien. Nu vet jag vad som förväntas av mig. Jag vet att jag i början måste anpassa mig. Och klart finns det en liten språkbarriär. Men varje dag som jag jobbar hårt går det också framåt.

Han säger att innan han kom hit visste han inte så mycket om Ekenäs eller EIF.

– EIF har alltid för mig varit ett litet mysterium. Jag visste inte någonting om klubben för att jag inte har kompisar som spelat här. Men de senaste åren har jag följt EIF. Jag gillar den fotboll som laget spelar. Den är lite annorlunda än vad man spelar i övriga Finland.

Han säger att det är just det som väcker hans intresse. Och att Ekenäs finns utom hans bekvämlighetsområde. Att man på en mindre ort, med begränsade resurser kan prestera en så bra fotboll.

– När det gäller avancemang till Veikkausliiga är EIF alltid ett hot för de större klubbarna i Ettan.

Han säger att EIF:s tränare Xatart inte är från tidigare bekant. Nu har Lehtonen varit en vecka i Ekenäs och han gillar EIF:s och Xatarts upplägg.

– Jag tycker att det är viktigt att spelarnas uppfattning om spelsättet, taktiken stämmer överens med tränarens. Det utvecklar både laget och spelarna.

Han säger att det inte finns i det här skedet så mycket att orda om kommande säsong. Men ivern, intresset, att seriespelet skall börja blir dag för dag allt starkare.

Och det är han inte ensam om.

Ducca Nyman