Lehtonens mål gladde – SJK slank ur nätet – 1–1

Ekenäs IF hade i sin sista match i gruppspelet SJK ordentligt på gaffeln, men lyckades inte knyta till nätet. Oavgjort 1–1 (0–0) mot topplaget från Seinäjoki bryter visserligen en lång förlustrad.

En seger skulle ha varit viktigt. Nu lyckades IFK Mariehamn vinna hemma på Åland 2–1 över AC Oulu och passerade FC Lahti i tabellen. EIF har sex poäng upp till lahtislaget när nedre slutspelet inleds. EIF får två hemmamatcher.

EIF tog ledningen i andra halvlek efter ett riktigt snyggt mål. Nasiru Mohammed och Benjamin Hjertstrand spelade ute till vänster en hörna, en kort variant. Och Hjertstrands inlägg var precis på Joel Lehtonens pannben och bollen gick snyggt in bakom bekanta målvakten Hemmo Riihimäki – 1–0 (68 min).

Så här långt och ända fram till 82:a minuten såg det superbra ut. Men inbytte och reslige Fallou Ndlaye kunde på hörna nicka otagbart in 1–1. Inte så mycket för annars välspelande Ramilson Almeida att göra.

Benjamin Hjertstrand har i tidigare matcher spelat pålitligt. Men mot SJK var han en av de absolut bästa på planen – och med en passning som ”nästan gav tre poäng”.

– Jaeeee. Vi var i ledningen, men får bara en poäng. Visst är det en besvikelse. Jag är lite besviken på starten. Efter femton minuter – vi kom inte in i matchen. Men sedan jobbade vi in oss i kampen, säger Benjamin Hjertstrand.

Han säger att EIF i andra halvlek försvarade riktigt bra och såg till att SJK inte kom någon vart. Och vi var rätt farliga i våra omställningar. Så just nu är ändå känslan lite bitter.

Han kan inte riktigt sätta ord på om EIF vann en poäng eller förlorade två. Men som matchen blev förlorade vi nog två poäng.

– I fortsättningen blir det tufft. Det är helt klart. Vi måste börja vinna matcher. Jag tycker att vi har den senaste tiden känts starka. Vi spelade t ex bra redan mot HJK, Men…

–  Vi måste bli lite bättre på att göra mål, och vi måste bli lite bättre på att inte släpper in mål, säger Hjertstrand.

Joel Lehtonen skadade sin högra vrist under fredagens träning, men inte så illa att han inte kunde ställa upp mot SJK.

– Vi tejpade vristen hårt och det var bara att bita ihop tänderna och kämpa på, säger Lehtonen.

Han säger klart ut att EIF förlorade två dyrbara poäng.

– Men målet gladde. Och det var en perfekt hörna och en inövad variant. Jag visste direkt när bollen träffade pannbenet att nu går den in i mål.

Han säger att fortsättningen blir tuff och att oavgjort resultat måste vändas till segrar. Det är ingenting annat som gäller.

Lagets insats mot SJK var inte fyskam. Det är bara att bygga vidare härifrån och tränaren Christian Sunds taktiska uppläggning börjar bära frukt.

EIF får också tacka målvakten Ramilson Almeida för en poäng. I första halvlek stod han för en toppräddning plus andra viktiga ingripanden. Också i den andra spelade han stabilt och kvitteringsmålet var han chanslös på.

Väinö Vehkonen spelade mittback tillsammans med Kingsley Gyamfi och gjorde det starkt. I första halvlek nickade han ihop med Spencer Kelvin i SJK och EIF spelade en stund med tio man, medan Vehkonen inne i omklädningsrummet plåstrades om – och han återvände och slutförde matchen på ett starkt sätt.

Publiksiffran var en aning blygsam – 719 hade bänkat sig på läktarna.