Lehtonens straff för EIF vidare

Ekenäs IF är vidare i den finländska cupen i fotboll.

Och när det går bra för EIF i cupen brukar också säsongen bli lyckad. Bara att hoppas på att gamla omen slår in igen…

SalPa som spelar i Ligaettan fick ge sig. Men först efter straffsparkar. Ordinariematchtid slutade oavgjort 2–2 (0–2). Strafftävlingen, som följde, var EIF bäst och nätade alla sina fyra medan, SalPa brände två straffar. EIF är klart, efter totalt 6–4, för femte omgången.

EIF:s straffar lades av Nasiru Mohammed, Emil Pallas, Roni Pietsalo och Jeol Lehtonen, som hade den avgörande straffen på sina axlar. Alla satte sin straff bombsäkert.

– Nej, nej. Jag var inte ett dugg nervös, Jag tänkte inte direkt så mycket. Utan bara att jag fintar deras målvakt i fel hör, Det räcker, och räckte, säger en glad Joel Lehtonen, som spelade i försvarslinjen bra på sin högerkant.

EIF tog ledningen i första halvlek efter två snygga fullträffar av Salomo Ojala – 1–0 efter inlägg från höger av Abdoulaye Kante där Stanislav Efimov nickade bollen i fötterna på Ojala – pang 1–0 (27 min.)

Ojala gjorde sitt andra mål efter hörna från höger. Joel Lehtonen lyfte in bollen i SalPa:s box och han fanns på rätt plats – pang 2–0 (40 min). Och så här långt såg det verkligen bra ut för EIF.

– Vi gjorde en riktigt bra första halvlek och borde då ha avgjort matchen. Vi hade några lägen som vi tyvärr missade, säger Lehtonen.

I andra halvlek vaknade SalPa och tog över helt kommandot. Alex Jännes reducerade till 1–2 (53 min.) efter ett bra skott strax utanför sextonmetern. Kiev Foster stod för kvitteringen 2–2 ) 63 min). Också det en snygg fullträff, som helt ställde Ramilson Almeida mellan EIF:s stolpar.

– Jag vet inte riktigt vad som hände i andra halvlek. Kanske vi var en aning för självsäkra, slappnade av och lät hemmalaget komma in matchen, funderar Lehtonen.

Han är i övrigt nöjd att det blir avancemang, och att snart är också resorna till träningarna över. På fredag får EIF för första gången träna på hemmaplan och på söndag är det dags för premiär på nya Ekenäs Sparbank Arena, när Ilves från Tammerfors kommer på besök.

– Det här har vi alla länge väntat på, säger Lehtonen och drar en lätt suck.

Men inför Ilves-mötet och efter andra halvlek i Salo då?

– Ja… Visst ger den här segern extra energi. Och visst har vi en slags vinnarkultur i klubben. Det blir härligt att inför hemmapubliken få möta Ilves, säger Joel Lehtonen.

EIF saknade en handfull spelare från sin ordinarie uppställning. Och gjorde också fem spelarbyten i andra halvlek. Matchen spelades på naturgräs.

EIF och Ilves möts på ESBA och matchen börjar kl. 18.30.