Ligacupen gav EIF svar på brister

Ekenäs IF:s två senaste matcher i ligacupen visade att det finns en hel del att jobba på med. Nio insläppta mål och tre gjorda i motståndarmålen är en aning dystert – mot Gnistan 2–5 (0–5) och nu mot HJK, Klubi 04, 4–1 (3–0).

Mot Klubi 04 var inledningen inte illa alls. Bra press på motståndaren höll Klubi 04 på den egna planhalvan. Fram till hemmalagets första mål hade Klubi 04 inte alltför många anfall.

Men sedan lät EIF hemmalaget komma in i matchen och då började de unga HJK-spelarna valsa ordentligt om med EIF-spelarna.

1–0 av Ville Vuorinen (39 min.), 2–0 av Otto Hannula (43 min.) och 3–0 av Elmer Vauhkonen (45+1 min.) kom i snabb takt och alla gånger blev EIF:s mittfälts- och försvarsspelare på efterkälke.

– Vi började riktigt bra och då flöt spelet hyggligt. Men sedan släppte vi in tre baklängesmål och så var matchen klar. Det var en dyster tio minuters period, säger mittbacken Väinö Vehkonen.

EIF saknade Kalle Katz i försvarslinjen. Han slog på senaste träningen upp ena ögonbrynet och måste lappas ihop med några stygn och vila några dagar. Roni Pietsalo var också borta.

Vehkonen säger att när EIF gjorde några byten i andra halvlek blev spelet en aning stabilare.

– Efter vår reducering kom vi hyggligt tillbaka igen.

Forsten-Kaufmann skadade sig i andra halvlek och måste utgå. Också mittfältaren Eetu Puro råkade skada sig. Hur allvarliga skadorna är klarnar i veckan. Just nu ser inte läget alls bra ut i EIF.

Och så skulle den obligatoriska straffen komma. EIF har i alla ligacupmatcher hittills orsakat en straff – nu var det Lucas Forsten-Kaufmann som fällde Elmer Vaukonen innanför straffområdet.  En lätt knuff i ryggen – pang. Matias Ritari tog hand om den och gjorde 4–0 (49 min.) säkert. Matchen var klar.

EIF gjorde efter det här några byten och när Väinö Vehkonen reducerade efter hörna till 4–1 (54 min.) vaknade lite ”De grönvita” upp. EIF hade ett par bollar uppe i tvärslån och några sekvenser som inne i Klubi 04:s box ”doftade” lite bränt.

Men men…

EIF:s byten, in: Jacob Gottberg, Henri Malundama, Emil Pallas, Nasiru Mohammed. Ut: Simon Lindholm, Salomo Ojala, Eetu Puro, Lucas Forsten-Kaufmann.

Ligacupen är för den här säsongen avklarad. Det blev en seger, borta över IFK Mariehamn, 2–1. Resten slutade i förluster.