Lima höll för trycket – KTP till ligan

Ekenäs IF har haft litet problem på målvaktsfronten då ordinarie målvakten Hemmo Riihimäki är skadad och borta säsongen till slut. Men lagledningen behövde inte gå ”över ån efter vatten” – Gerson Lima har hela säsongen spelat med akademilaget, varit med på träningar och klarade debuten med bravur. Inget av KTP:s mål kan sättas på hans konto.

– Det är klart att jag var lite nervös. Det är min första match på en högre nivå, säger Lima efter matchen.

EIF höll det gästande laget i ett gastkramande grepp, men KTP klarade sig ofta ur svåra situationer på ett bra sätt. Segern 2–1 (0–1) var inte helt övertygande, men ingen större orättvisa skedde heller.

– Jag tycker att jag och hela laget spelade riktigt bra. Det är klart att läget ändrade lite efter det röda kortet. Men jag tycker att vi ändå klarade oss riktigt bra. Skapade en del lägen, men det räckte inte.

Han säger att spelet ger inspiration till nästa säsong att träna och bli bättre.

– Jag hoppas att jag kan hjälpa laget, säger Lima.

I första halvlek stod han för några bra räddningar, b la efter en retur från ribban och ett par bra utrustningar. EIF föll inte på målvaktsspelet. Tvärtom. Lagledningen satsade helt rätt och riktigt.

EIF fick lite möblera om i laguppställningen då Karl Madianga, Kevin Moihejda, Oskari Sallinen och Simon Lindholm sakandes antingen på grund av skador eller avstängningar. Fyra spelare av den här kalibern känns i vilket lag som helst.

Iiro Äijö, Bruno Miranda och William Lindqvist bildade mittbackspar med Yassin Daoussi och Alexander Forsström som wingbackar. Stanislav Efimov spelade i mitten i anfallet och gjorde en suverän insats.

Det är inte helt fel att säga att EIF föll med flaggan i topp. Det ger visserligen inte poäng. Men matchen på Centrumplan var den här säsongen en av de bästa. Det var två lag som ville vinna, spelade bra fotboll och 820 betalande åskådare behövde inte vara besvikna – KTP anhängarna firade efteråt både länge och grundligt.

– Det är klart att resultatet grämer. Men spelmässigt behöver vi inte skämmas, säger lagkapten Xhvedet Gela.

Han säger att EIF måste kolla hur det röda kortet kom och hur man skall få sitt kontringsspel att fungera bättre.

– Vi behöver ändå inte klä oss i säck och aska.

Han säger också att EIF kan med stor tillförsikt resa för säsongens sista kamp i övre slutspelet till Jakobstad. Sedan tar kvalspelet vid – antingen möter man FF Jaro igen eller TPS, som på senare tid visat vacklande form. Kampen och tredje platsen står mellan Jaro eller TPS. EIF blir fjärde så vid så.

I sista omgången möts just KTP–TPS och FF Jaro–EIF…

EIF tog ledningen i matchen efter 20 minuter. Valdrin Rashica och Daoussi spelade en bra kombination ute till höger varifrån Daoussi gav ett bra inlägg.  Men så råkade Mika (Junico Martinez Miguel Angel) i KTP ha huvudet fel vänt när bollen träffade honom och den damp ned i fötterna på Stanislav Efimov som sällan i sådana lägen missar. Han placerade bollen snyggt i högra hörnet – 1–0 (21 min.).

Andra halvlek började dystert. Bruno tog hands innanför straffområdet och hade redan innan det ett gult kort under. Nu kom det andra gula kortet och utvisning – avstängd följande match. KTP fick straff och EIF måste fortsätta med tio man.

Lagkapten David Ramadingaye steg fram och gjorde inget missat. Lima chansade till vänster – men fel hörn tyvärr.

– Jag var inte ett dugg nervös – 1–1 (54 min.). Jag har inte sedan 2009 missat en straff, säger David.

Och segermålet kom efter hörna från höger. Junico Martinez stod omarkerad vid vänstra stolpen och när bollen kom var det bara att sätta den i tomt mål 2–1 (70 min.).

– Vi visste att om vi gör ett eller två mål klarar vi biffen. Men EIF lät oss inte komma lätt undan. Det är ett bra lag, säger David.

EIF:s följande match spelas i Jakobstad den 8 oktober kl. 16.00.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

YLE Sporten

Västra Nyland

Åbo Underrättelser

Ruutu Bästa lägen i matchen

Rösta på matchens lirare

Matchen presenterades av: