Limas straffräddning för EIF vidare

Det har under tidigare säsonger visat sig att när EIF spelar bra i finländska cupen går det också bra i serien. EIF vann över JäPS i Träskända på straffar 4–2, ordinarie matchtid slutade 0–0. ”De grönvita” är med bland de 16:on bästa lagen och i serien ligger laget för närvarande på en andra plats.

Och som tidigare är det nu igen tränaren Gabri Xatart som håller i spakarna…

EIF:s straffar sköts av Stanislav Efimov, Tabi Manga, Simon Lindholm och Castor Westerholm.

JäPS straffar lades av Herkko Kuosa, Joona Tapni (Lima räddade), Reza Heidari och Joakim Arilä sköt sin straff dit som Fribergs gurkorna for.

– Jag var inte ett dugg nervös, snarare lugnare än jag förväntade mig. Men efteråt började pulsen rusa, och mest var jag orolig för Gerson Limas skull, säger Castor Westerholm.

Under ordinarie matchtid var det EIF som dominerade, men hittade inte rätt trots flera riktigt bra lägen. JäPS försvarade hela tiden tätt och i anfallsväg hade man under 90 minuter ett hyggligt läge där bollen träffade tvärslån. Någon större panik var det inte.

– Det känns helt underbart att vinna. Och det känns extra gött (göteborgska) att få trycka ned dem riktigt ordentligt, säger lagkapten Aleksander Leksell.

Och lagledaren Mika Niemi instämmer helt med sin lagkapten.

– En bra insats av hela laget, säger Niemi.

I första halvlek borde Gullit Zolameso fått rätt kort. Första gången kapade han Joel Lehtonen och andra gången hade domaren Joona Konttinen inte mage att ge det andra gula kortet.

I stället var det tränaren Gabri Xatart som tände till och fick rött kort och fick följa matchen från sidan av planen – bakom stängslet förstås. Men biträdande tränaren Daniel Bolufer klarade sin uppgift perfekt.

Det var smått väntat att Xatart skulle rotera en del spelare med tanke på det tuffa programmet – matcher på söndag (KäPa) och onsdag (HIFK). Gerson Lima inledde i målet och skötte sig bra. Han behövde inte göra många ingripanden.

Försvarslinjen med Esua till höger, Tabi Manga och Aleksander Leksell i mitten och Fahad Muhamed till vänster. Muhamed börjar finna sig allt mer till rätta på sin kant. William Lindqvist saknas fortfarande. Här förmodligen Ettans starkaste försvarslinje?

Mittfältet med August Björklund, Kofi Adu, Abdoulaye Kante, Joel Lehtonen och på spets fanns Artur Atarah och Tobias Fagerström. Den här öppningselvan höll bra kontroll på spelet och JäPS hade inte så mycket att komma med. Säsongens första seger i Träskända.

– Vi spelade helt efter våra förutsättningar. Planen, underlaget var inte världens bästa men vi behärskade spelet bättre än hemmalaget.

I andra halvlek gjorde EIF några byten, in: Roni Pietsalo, Simon Lindholm, Stanislav Efimov, Salomo Ojala, Castor Westerholm. Ut: Joel Lehtonen, Tobias Fagerström, Aboulaye Kante, Kofi Adu och August Björklund.

– Jag tycker att vi har en riktigt bra mentalitet i laget och kanske mest glädjande är att tränaren Gabri Xatart släpper fram nya ”gubbar”.

På söndag väntar KäPa i Kottby i Ettan. Det blir att ta nya tag, bita ihop tänderna igen. Men insatsen hittills har säkert gett ordentligt med råg i ryggen?

– Fotbollsmässigt var det en pissmatch. Men vår starka lojalitet, vår laganda och vinnarmentaliteten och den mentala sammanhållningen tar vi med oss till Kottby. Det här är ett fantastiskt lag, säger Alexander Leksell.

KäPa och EIF möts i Kottby och matchen börjar kl. 18.00.

Ducca Nyman