Lindqvist och Lindholm stolta EIF:are

Det var mycket känslor på Centrumplan efter att domaren Joona Manninen signalerade eldupphör mellan EIF och Gnistan i säsongens sista match i Ettan. Lagen delade broderligt poäng – 3–3 (2–1). EIF var innan matchen klart för Veikkausliiga. Gnistan fortsätter kvala för avancemang.

William Lindqvist, EIF mittback var efter matchen både lycklig men också en aning trött. EIF satte punkt för en intensiv säsong med bästa tänkbara slutresultat.

– Det är helt otroligt. Det är fortfarande lite svårt att ta in det vi egentligen har lyckats med. Vinst efter vinst. Ett helt otroligt spel av oss, säger Lindqvist.

Efter matchen var det utan like ett stort firande med anhängarna. Aldrig tidigare har en motsvarande fest setts på Centrumplan. Mästerskapspokalen skulle höjas av alla spelare i tur och ordning med anhängarna i bakgrunden. Allt medan gratulanterna stod snällt i kö och väntade på sin tur.

William Lindqvist säger att EIF ville göra en fin avslutning, spela för anhängarna. Visst blev det en underhållande tillställning med många mål.

Och nästa säsong betyder ligaspel.

– Det blir i fortsättningen att köra extra hårt. Nya utmaningar väntar, säger Lindqvist.

Betyder det en fortsättning?

– Det ser nog ut så.

Simon Lindqvist på mittfältet jobbade bra hela matchen. Han stod också för EIF kvittering 1–1 (8 min).

Han har också lite svårt att sammanfatta säsongen.

– Oj…

– Men jag skulle säga att vi med tanke på de resurser vi har fått har gjort absolut det bästa. Jag är otroligt stolt och glad över mina lagkamrater, säger Lindholm.

Lindholm säger att årets lag är otroligt speciellt.

– Jag hoppas att man i framtiden kan komma lite i närheten av den här sammansättningen.

Lindholm säger att matchen mot Gnistan inte var en av säsongens bästa. Orsaken är att tränaren Gabri Xatart lät några av inhopparna starta från början. Plus att Tabi Manga var avstängd på grund av att varningskontot var fullt.

Alexander Leksell och William Lindqvist bilade mittbackar medan August Björklund till vänster och Joel Lehtonen spelade ytterbackar och Roni Pietsalo på mittfältet.

– Jag tycker att alla spelare som fick en chans spelade riktigt bra. Jag är stolt för deras skull. Och jag har för mig att vi är enda laget i Ettan som den här säsongen inte förlorat på hemmaplan. En orsak till att vara glad över, säger Simon Lindholm.

Och ligaspel kommande säsong?

–  Förhoppningsvis får vi spela våra hemmamatcher här på Centrumplan. Jag ser bara positivt på framtiden.

Han säger inte direkt ut om det blir en fortsättning.

– Jag lovar ingenting. Men förhoppningsvis…

Det var Gnistan som började bäst i matchen. Redan efter någon sekund låg bollen bakom Ramilson Almeidas rygg. Vinden spelade Alexander Leksell ett spratt och Joakim Latonen fick bollen som en gåva från ovan och gjorde säkert 1–0 (1 sek.) – förmodligen ett av de snabbaste målen under säsongen?

Men EIF vaknade. Och Simon Lindholm kvittering, 1–1 (7 min) var en snygg kombination tillsammans med Lucas Kaufmann. Och 2–1 (16 min.)var en fin sekvens mellan Lindholm-Kafumann och Lundström, som avslutade säkert.

EIf ökade ytterligare till 3–1 genast efter att Gnistan var nära att kvittera till 2–2. På kontringen kunde Kaufmann sedan föra EIF till 3–1 (47 min.). Och om inte EIF efter det gjort alla byten kunde man ha rott hem sin trettonde seger i svit – men en sådan här kväll har slutresultatet ingen större betydelse.

Gnistan reducerade till 3–2 (78 min) genom  Eero Markkanen och kvitterade genom Topi Järvinen (88 min).

Unga målvakten Onni Rintamäki fick i slutet spela sin första minuter i säsongens sista match i Ettan. Han kan inte belastas för Gnistan reducerings- och kvitteringsmål.

EIF har övre slutspelet i alla hemmamatcher haft långt över tusen betalande åskådare. I den sista matchen var det 1 298. Det är inte fyskam.

Ducca Nyman