Liukkonen har fått proppen ur ketchupflaskan – två mål mot JIPPO

I föregående match mot MP där det blev förlust (2 – 1) stod han för ett mål. I hemmamatchen mot JIPPO från Joensuu blev det två pytsar till när EIF vann 3 – 0 (1 – 0). Juuso Liukkonen har fått proppen ur ketchupflaskan och målen trillar in i jämn strid. Mot JIPPO var han en av planens bästa spelare.

– Vi skall hoppas att proppen är ur ketchupflaskan. Just nu har jag i kroppen en lite känsla av trötthet. Det har varit ett rätt tufft matchtempo. Tre matcher inom en vecka, säger Liukkonen.

I försäsongens träningsmatcher var han lite ensam på topp och det blev nästan bara defensivt löpande. Nu har EIF fått med Stansliva Efimov, Akseli Ollila och Andre Österholm och ett par spelare till på mittfält som ger det stöd han är beroende av.

– Jag har inte tagit någon större stress av jag inte gjorde mål under försäsongen. Huvudsaken är att vi skapar lägen. Målen kommer nog sedan.

JIPPO spelade mycket snålt i försvarsväg, backade snabbt hem och bjöd inte på några extra utrymmen. Det ledde till att anfallsspelet var rätt tamt då inte EIF gav några möjligheter till kontringar. ”De grönvita” spelade mycket tålmodigt i anfallsväg och försvarsmässigt var det hela tiden stabilt. Ingen darr på manschetten.

EIF:s första mål kom i 30:e minuten efter först från vänsterkant ett inkast där bollen spelades ut till höger och där fanns Oliver Pettersson, som klämde till med ett bra skott. Bollen träffade Liukkonens ben och det överraskade Jirko Sorsa mellan stolparna, 1 – 0.

Det andra målet kom efter en hörna från höger. Efimov spelade en kort boll till Xhevdet Gela, som lyfte in den mot bortre stolpen. Och där fanns Liukkonen på plats och formligen stångade in bollen i mål, 2 – 0 (66 min).

– Jag är inte hundra procent säker på om jag i det andra målet alls rörde bollen. Jag visste inte om den gick in mellan stolparna. Men Ok. Visst kan jag vara med och fira fullträffen, säger Liukkonen.

Tränaren Guillem Santesmases är både nöjd med resultatet och spelet.

– Men tanke på vår spelstil, med hög press i anfallet och noggrant spel på mittfältet och i försvaret, plus att det här var tredje kampen på en vecka, måste jag vara riktigt nöjd.

Han säger att JIPPO var en svår motståndare, och att det inte var någon lätt match trots seger. Laget har några bra och farliga spelare.

– Vi var tvungna att hela tiden hålla fokus i försvarsspelet. Vi var kanske lite trötta med tanke på matchrytmen. Men, javisst är vi jätteglada efter segern, säger Santesmases.

Stansilav Efimov och Andre Österholm fick båda starta och båda visade att det kommer att bli viktiga för EIF. En helt godkänd insats. Också Xhevdet Gela på mittfältet fick slita mycket. Spelet på vänsterkant med Zacke Ekström löpte bra och via den flanken kom EIF:s många farligheter.

– Jag tycker vi gjorde en bra match. Men vi fick ingenting gratis, utan fick jobba precis i 90 minuter, säger Gela.

Han säger att JIPPO försvarade snålt och att EIF hade svårt att ta sig in bakom försvarslinjen.

– Men när vi gjorde första målet löstes knuten upp. Vi fick bättre rytmen i spelet. Men så här kommer det att i fortsättningen vara. Det finns inte några lätta motståndare i den här serien, säger Gela.

EIF:s tredje mål gjorde av Jacke Gottberg riktigt i slutsekunderna. Men innan det hade han redan vid ett genombrott en chans att punktera matchen. Men målvakten Sorsa räddade och situationen efter ledde till att båda spelarna varnades. Men andra gången Gottberg kom fri gjorde han 3 – 0 (90+).

EIF:s följande match, 25 maj, spelas borta mot PK-35 från Rönnbacka i Helsingfors och börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

YLE Västnyland

Västra Nyland

JIPPOS hemsida