Lucas Forsten-Kaufmann: ”Spelet i fotbollsligan passar”

Mittfältsspelaren Lucas Forsten-Kaufmann i Ekenäs IF har i de tre inledande matcherna i Veikkausliiga varit en av de bärande krafterna i laget. Han har svårt att säga om han i år är i bättre form än då laget avancerade i fjol. Åtminstone tyder inledningen på det.

– Det är dynamiken i matcherna som är mycket annorlunda i Veikkausliiga. Det är mångt och mycket som måste göras på ett helt annat sätt än i Ettan. Men kanske spelet i fotbollsligan passar mig bättre, funderar Forsten-Kaufmann.

Han säger att när EIF spelade i Ettan kontrollerade man bollen, spelet, under matcherna i stor utsträckning.

– Om jag jämför mina tidigare säsonger i FC Honka i Veikkausliiga och mot nu så har jag en större roll i EIF. Jag förstår mitt ansvar och det motiverar mig. Jag spelar i varje match, vilket gör att jag är i bättre form och förstår spelet bättre än tidigare.

Han säger att det hjälper honom bättre att förstå vad som händer på planen, och tillägger att det var destruktivt att nöta bänken i Honka.

– Jag har förmodligen fått det här ansvaret i EIF efter tidigare sju säsonger i fotbollsligan. Vårt lag behöver ledarskap, helst fler än bara en spelare, för att hjälpa laget. Jag förstår min roll, mitt ansvar och det hjälper mig att också växa som spelare.

Efter EIF start, som varit en aning darrig i högsta ligan, börjar läget ljusna. Åtminstone om man ser till den senaste matchen mot AC Oulu (1–1).

– Vi spelar den här säsongen på en helt annan nivå. Vi utvecklas från match till match hela tiden. Vi får erfarenhet, kunskaper, och speciellt vad det betyder för att få det resultat man vill ha.

Forsten-Kaufmann säger att laget måste jobba hårt för varje poäng. På toppnivå kommer ingenting gratis.

– Jag tror att matcherna vi spelar hjälper oss mentalt att förstå det här. Men klart är att vi också går taktiskt och fysiskt framåt. Men huvudsaken är den mentala aspekten som matcherna ger.

EIF:s vinterträning har inte varit hundra procent optimal. Han säger att de yttre omständigheterna, en ny plan under byggnad, har inverkat. Men klubbledningen har gjort det bästa av situationen.

– Det är klart att vi i början halkade efter och att det har inverkat på spelet, resultaten. Vi har fått jobba hårt för att komma ikapp de övriga klubbarna.

– Jag tror att vårt självförtroende har vuxit med hästlängder. Om jag ser till den första matchen kunde vi ha fått ett bättre resultat. Men för att få ett bättre resultat litade vi inte till hundra procent på oss själva. Vi var i vissa moment för slarviga. Vi kunde ha agerat bättre.

Han säger att nu börjar alla inse, förstå, hur tuffa matcherna, tempot, är i fotbollsligan. Men att det ändå i slutändan är fotboll vi spelar.

– Om vi tror på det vi gör kommer det att gå bra och vi kan få de resultat vi vill ha, säger Forsten-Kaufmann.

Han säger att fotbollsligan i år är tuffare än tidigare säsonger. Då fanns det lag som tidigt halkade efter, men att han inte i år ser några tecken på det.

– Men kanske man kan säga att EIF är en sådan klubb?

– Det jag då såg hos andra klubbar, när jag spelade för Honka, var att de tidigt visste att det blev degradering, och redan då spelade som om det var ett faktum.

Forsten-Kaufmann säger att i EIF inte har några sådana problem.

– Vi vet att det blir både svårt, tufft och att vi måste jobba hårt. Men när jag kommer till träningarna och känner atmosfären, märker jag snabbt att spelarna är glada och kommer att göra sitt bästa.

Han säger att EIF har den mentaliteten att så länge man är tillsammans kan klubben nå sina mål.

– EIF har en stark gemenskap och har en hel stad som stöttar klubben. Alla jobbar för samma projekt. Och då har vi inte ännu spelat en enda match på hemma-arenan. Vi kommer att klara det.

Forsten-Kaufmann säger att han tror att aldrig under säsongen kommer ett moment där laget ger en indikation på att man kastat yxan i sjön.

Veckosluets match borta mot FC Inter Turku i Åbo blir inte lätt den heller.  Åboklubben har också haft tungt före i portgången. Men Forsten-Kaufmann säger att EIF kommer att gå för tre poäng.

– Det är så EIF fungerar.

För Forsten-Kaufmann finns ett litet aber. Han skall i dagarna bli pappa. Och det kan bli snabba ryck med en resa till BB.

– Om jag inte är med i Åbo, eller i följande match, så vet alla varför…

… Visst. Det om något är en godtagbar orsak.

Matchen mellan FC Inter Turku och EIF på Veritas Arena i Åbo börjar kl. 18.00.

Ducca Nyman