Lugna Lindqvist tillbaka i backlinjen

Ekenäs IF:s mittback William Lindqvist gjorde i senaste hemmamatch mot topplaget KTP från Kotka debut. Visserligen har han gjort ett sporadiskt inhopp. Men nu spelade han hela 90 minuter (plus tillägg) och det med framgång – EIF vann 2–0.

Skador har varit ett litet h-vete för den eminente mittbacken. Det började redan på fjolårssidan med en försträckning i  baklåret. Och några veckor innan seriestarten fick han en slemsäcksinflammation i hälen (bursit).

Man har slemsäckar på många ställen i kroppen runt leder och senor. De är små vätskefyllda påsar som har till uppgift att skydda lederna och underlätta rörelserna. Slemsäckarna kan bli irriterade om en led eller sena överbelastas, eller om de utsätts för ett långvarigt tryck.

Skadan förlängde vistelsen i sjukstugan. Till nästan sju månader. Vintertid kunde Lindqvist hålla till i klubbens konditionssal och ändå träna på egen hand. Men han har kanske inte har förlorat så mycket?

EIF inledde säsongens träningar onormalt sent, först den 26 juli då nye tränaren Filipe Pedro anlände från Portugal.

– Om vi börjar från början. Under vintern var det baklåret och senare på våren, några veckor innan seriestarten, fick jag slemsäcken i hälen inflammerad. Och ingenting annat än vila hjälpte.  De senaste veckorna har varit med laget och tränat normalt igen. Och det är verkligt trevligt (roligt).

Lindqvist har ändå under vintern och våren följt med EIF:s alla matcher. Han säger att det är otroligt jobbigt att sitta på läktaren och se på när lagkamraterna kämpar och sliter.

– Jag vill ju i första hand vara med och hjälpa laget och i allmänt spela fotboll. Tiden i sjukstugan blev en lång period.

Lindqvist säger att det inte direkt varit frustrerande när många frågat honom så fort han stuckit näsan utanför konditionssalen hur det är med skadorna, när blir han spelklar o s v.

– Det är bara trevligt när människorna bryr sig om mig. Men det har nog funnits dagar då jag har tänkt att nu räcker det. Men jag har hela tiden försökt tänka positivt.

William Lindqvist fick säsongens elddop direkt i toppmatchen mot KTP. Han säger att det blev en tuff start. Men tack vare att han nästan hela tiden varit med laget, i omklädningsrummet i gymmet, var det inte så mycket nytt för honom.

– Jag har ju spelat här i många år. Det var inte så att jag behövde komma in i laget på nytt. Det gick snabbt. Och så har jag hela tiden varit med på alla diskussioner. Jag visste vad allt handlade om.

Föregående vecka var rätt tung. Ny tränare, nya metoder hårdare tempo.

Och så direkt en toppmatch mot KTP. Han säger att alla påfrestningar på kroppen kändes i märg och ben.

– Matchen, och ny tränare, ny taktiska drag. En hel del nya saker gjorde att jag också att samla tankarna. Hålla rätt fokus. Jag tycker att vi som lag gjorde en bra kamp.

Lindqvist säger att man under veckan, innan matchen borta i S:t Mickel mot MP, gått noggrant genom alla nya taktiska drag och detaljer.

– Filipe är bra tränare. Han har många ideer, vill lära oss nya saker. Han är en krävande tränare. Men han diskutera också med spelarna, frågar om vi förstår vad han vill få fram, poängtera.

Lindqvist säger att EIF tack vare segern över KTP har bra självförtroende igen. Men han tror att matchen mot MP blir annorlunda.

– Vi har under veckan haft mycket att jobba på. Men vi är redo på söndag.

EIF har på grund av matchen i S:t Mickel hela veckan tränat på naturgräs i Österby.

EIF möter MP i S:t Mickels idrottspark (naturgräs). Matchen börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman

Matchen presenteras av: