Magnus Illman: ”Plötsligt var jag här”

Ekenäs IF AB:s nye styrelseordförande Magnus Illman har ett tidigare förflutet i Ekenäs IF. Han är från Ekenäs och i yngre år spelade han i föreningens juniorlag. Men efter fullgjord militärtjänst i Dragsvik (1991) blev det en flytt till Helsingfors – i 20 år. Jobbet förde honom vidare till Borgå där han för närvarande har sin adress…

Ekenäs IF Ab har hållit sin bolagsstämma. Tre tidigare medlemmar avgår. Styrelseordförande Niclas Lindgren, köpman Thomas Virranvuo och Ville Orasmaa. Nya medlemmar är , Stefan Haglund, Magnus Illman, medan Peter Haglund, Mika Niemi, Carl-Johan Lindfors och Peter Danielsson fortsätter.

På sitt konstituerande möte valdes sedan Magnus Illman till styrelseordförande. Lindgrens jobb kommer av allt att döma föra honom en längre tid utomlands.

Illman säger ändå inte att det var direkt hemlängtan som smått förde honom tillbaka till Ekenäs.

– Föräldrarna kommer från Snappertuna. Jag började vara mera här i Ekenäs. Jag började följa EIF:s hemmamatcher mer och mer. Och plötsligt var jag bara här, säger Magnus Illman.

Men kopplingen till EIF Ab går också via sponsring. Illman har sitt eget företag Miltrade Oy Ab, som har agenturen för Faluplast i Finland och Baltikum. Faluplast är ett företag inom VVS-branschen.

Illman säger att han på grund av jobbet kommer att resa en hel del. Men det påverkar inte hans engagemang för EIF Ab.

– Det behöver inte ha någon negativ inverkan så att säga utifrån komma med. Tvärtom kan det ha mycket positiv effekt.

Han använder inte direkt uttrycket ”nya kvastar sopar bäst”. Men skrattar lätt åt uttrycket.

– Jag har ju redan en längre tid varit med som sponsor och med på olika sätt i verksamheten. Jag har sakta men säkert växt in i det hela.

Han säger att det han kan tillföra föreningen är kontakter utanför Raseborg. EIF är redan inom staden ett stort brand. Men det skulle vara viktigt att få föreningen ytterligare känd. Det kan gälla samarbeten mellan företag eller olika personer. Jag är mera neutral, kommer utifrån och har inte några färdiga idéer eller koncept, säger Illman.

Han säger att uppfattningen om EIF är positiv. Illman säger att föreningen förefaller vara som en enda stor familj. Spelarna har i tidigare intervjuer sagt att de trivs här. Man kommer också hit för att spela fotboll.

– Det är inte direkt pengarna i Ettan som lockar. Spelarna vet på förhand att det är en bra skött klubb, en fungerande förening som på rätt sätt tar hand om spelarna.

Han skrattar lite lätt åt den humoristiska frågan: ”Om det är ett konkursbo” han tar hand om?

–Tvärtom. Ser man till mängden frivilliga som på talko är med; allt från den som river biljetter, grillar och säljer korv ända till den som funderar på vilka spelare som skall komma till laget. Det är en jäkla lång rad människor som är med.

Illman vill redan här lyfta fram ett evenemang han tror kan bli speciellt. EIF möter den 29 juli SalPa från Salo på Centrumplan. Det är fråga om en toppmatch i Ettan. Men man kommer också att ha några VIP-gäster.

Och inte riktigt vem som helst.

Ishockeylegenden Timo ”Ylämummo” Jutila från Tammerfors kommer till Idstaden. ”Ylämummo” är ett begrepp som knattarna använde när man spelade ishockey på bakgårdarna och sedan överfördes ”levande” till hockeyn.

– Vi kommer i Stallörsparken att ha program nästan hela dagen. Jutila, som kan svenska efter tiden i Sverige, kommer att vara med och grilla korv, kanske dela ut några fribiljetter till SalPa-matchen. Han kommer också att se matchen. Någonting i den här stilen skall vi försöka visa att EIF inte bara är Raseborg, säger Magnus Illman.

Ducca Nyman