Mållöst i Rovaniemi – en poäng för EIF

Ekenäs IF fick avstå två poäng i matchen i Rovaniemi mot RoPS. Det var båda lagens första möte. Hemmalaget hade två förluster under innan mötet mot EIF och var piskat att bryta den trenden. En mållös match är inte mycket att hänga i julgranen. Men med tanke på en lång och tung resa från Ekenäs måste ändå en poäng accepteras i EIF-lägret.

RoPS hade två rätt hyggliga lägen. Genast i början kom Vukalaija efter en kontring in bakom EIF:s försvarslinje och var helt fri med målvakten Mehdi, som gjorde en paradräddning och förmodligen räddade EIF från förlust.

Den andra kom i andra halvlek efter en hörna från höger där bollen från en klunga träffade stolpen och EIF kunde sedan rensa undan den.

EIF hade också två bra lägen. I första halvlek hade Zacke Ekström efter hörna från vänster en riktigt bra nick, som dock målvakten Mujunen lyckades boxa bort bollen. Ekström hade också i andra halvlek en bra chans efter en bra sekvens av Juuso Liukkonen-Oskari Sallinen. Men Ekströms skott gick över tvärslån. Det är matchen i ett nötskal.

– Det är klart att vi ville vinna den här matchen. Men man skall inte tror att det bara är sådär att komma hit till Rovaniemi och tro att poängen kommer med hem. Men jag tycker att vi gjorde en riktigt hygglig första halvlek. Och visst är stämningen i truppen riktigt bra. En poäng är trots allt godkänt, säger Xhevedet Gela

EIF:s trebackslinje gjorde ett styvt jobb. Oliver Pettersson var tillbaka efter ungdomslandslagslägret i Eerikkilä och spelade hur säkert som helst. Också parhästen i mitten William Lindqvist tog sin andel och planens kanske bäste spelare, Riku Selander var inte bara bra i närkamperna utan också i uppspelet. Flere av EIF:s anfall på högerkanten kom via honom.

– I andra halvlek ändrade RoPS spelsätt och började pressa oss mera. Men jag tycker ändå att vi på ett bra sätt höll ihop vårt spel.

EIF var en aning rumphugget då tre viktiga spelare, Tuukka Andberg, Jarkko Heimonen och Stansliva Efimov saknades. Men EIF har en bra bredd i truppen och ersättarna håller bra klass. Och trots att tränaren Santesmases måste lite möblera om i uppställningen sjunker inte kapaciteten. Nu fick Reza Heidari starta från början och han skötte sin uppgift bra, klart godkänt. Till hemmamatchen mot HJK Klubi 04 är alla tillbaka igen.

– Jag tycker inte att vårt spel blir sämre även om vi har en eller två spelare avstängda. Vi har bra bredd. Och om någon är borta så får ju en annan spelare chansen. Och alla håller måttet, säger Xhevdet Gela, som spelade sin vana trogen säkert på mittfältet.

Olli Jakonen upp i anfallet jobbade riktigt bra, så länge han var inne på banan. Och i första halvlek hade han en halvchans efter en riktigt lång rusch, från egen planhalva in framför RoPS mål. Men hade han lite höjt blicken innan han sköt, hade han haft André Österholm helt ledig till höger…

En seger i Rovaniemi hade betytt att EIF i tabellen gjort ett litet ryck och gått upp på 14 poäng, då Jaro också tappade poäng sin hemmamatch mot ”Gnisu”. Men det visar bara att Ettan i höst kommer att bli ett riktigt getingbo. Men mot den bakgrunden kan också en poäng i Rovaniemi vara guld värt.

EIF gjorde på slutet tre byten. Akseli Ollila, Jacke Gottberg och Agge Björklund ersatte Österholm, Jakonen och Haidari.

EIF:s följande match är hemma mot HJK Klubi 04. Matchen spelas den 11 juni kl. 18.30.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

YLE Västnyland

Västra Nyland

RoPS matchrapport

Ruutu highlights