Målvaktslöfte från Virkby – Rintamäki

Onni Rintamäki, 18 år och 196 cm lång, har tecknat ett kontrakt som löper på två år med ligalaget EIF. Han spelar som målvakt och har redan några säsonger tränat med ”De grönvita”. Nu har den gänglige ynglingen fått ett kontrakt och betecknas som ett framtidslöfte.

– Jag började som junior i Virkkalan Tarmo (ViTa). Sedan har jag fortsatt i LoPa, NuPS och Grankulla IFK innan jag landade hos EIF. Jag fick av en kompis (John Hafström) höra att EIF var en intressant klubb, Jag tog kontakt och är nu här, säger Rintamäki. Onni inledde spelandet i EIF i EIF:s B17 lage som våren 2023 spelade i FM-kvalserien.

Han studerar för närvarande i idrottsinstitutet Kisakallio i Lojo. Och siktar in sig på blivande idrottsinstruktör.

Rintamäki säger att han diskuterade med EIF:s sportchef Peter Haglund och man kom fram till att ett kontrakt på två år blir alldeles utmärkt.

– Det ger mig en trygghet. Jag kan satsa helt på fotboll och EIF vill med tanke på framtiden hålla mig kvar i klubben. Jag trivs bra i Ekenäs. Omgivningen passar mig. Och jag har ingen brådska någonstans.

Han säger att det är ypperligt när EIF avancerat till Veikkausliiga. Och att få vara med och träna med representationslaget betyder mycket. Också för den egna utvecklingen.

Rintamäki är en yngling som står stadigt med båda fötterna på jorden. Han säger att staden inte är helt obekant för honom.

– Ekenäs är en ”liten stad”. Men visst betyder avancemanget säkert en hel del för hela samhället. Det kan precis hända vad som helst. Det känns spännande att vara med på den här resan.

Rintamäki är medveten om att det kan ta en tid innan det blir spel i representationslaget. Men han tar det med lugn och säger att både han och sportchefen har diskuterat igenom situationen.

– Vi ser hur det hela utvecklar sig. Klart är att speltid för mig är viktig. Det finns olika möjligheter, att t ex spela för akademilaget, eller lånas ut till en annan klubb, säger Rintamäki.

Han säger att det kan vara kämpigt som ung målvakt att få speltid i fotbollsligan. Men skulle det hända är det bara…

– Men det är inte heller fy skam att i någon ligamatch få vara med på avbytarbänken. Det ger också en bra inblick i fotbollsverkligheten.

Han säger att han är fullt medveten om den rådande situation och att han som sagt tillsammans med sportchefen utgått från rådande läge.

– Jag är fortfarande ung och alla möjligheter finns att utvecklas. Det gäller att skynda långsamt, säger Onni Rintamäki.

Ducca Nyman