Manga visade vägen– EIF vann 3–0

EIF:s mittback Tabi Manga visade vägen mot FF Jaro i Ettan genom att göra 1 – 0 redan efter knappt två minuters spel. Den chocken kom aldrig österbottningarna över. EIF vann 3 – 0 (2 – 0) och kniper tre poäng plus en topplats i tabellen.

Det är inte helt fel att säga att Jaro i första halvlek hade mer bollen inom laget. Men det var EIF som gjorde målen. Det gästande laget var ovanligt tamt inne i EIF:s box och några riktigt heta chanser skapade man inte. Jaro har börjat seriespelet knaggligt. Knappast som man tänkt sig?

EIF:s första mål får Käldström ta på sitt konto. Han stod alltför långt ute från målet när Manga nästan från halva plan slog till med en lång lobb. Med vindens hjälp dalade den ned i bortre hörnet.

– Jag tycker vi gjorde en perfekt match och har ett prima lagspel. Vi är värda segern. Vi dominerade och kontrollerade matchen, säger Tabi.

Han säger att Jaro kan vara ett besvärligt lag. Och att EIF inte hade tur, trots en tidig ledning. Men målet gjorde att vi kunde kontrollera matchen bättre.

– Vi var i prima slag idag och gjorde precis det vår coach ville ha ut av oss. EIF förlorade mot dem ifjol. Nu ville vi visa att vi kan vinna, ta tre poäng på hemmaplan.

Jaros enda riktigt stora chans var när EIF:s målvakt Ramilson Alemida krockade med Jim Myrevik i en höjdduell. Båda gick ned för räkning, men kunde fortsätta. Myrevik fick en varning efter sin tackling.

EIF radade efter sitt ledningsmål upp en del fina chanser. August Björklund blev fint frispelad, men Jaro-målvakten Hannes Käldström täckte skottet, men returen som Salomo Ojala följde upp var likaså fem före pyts.

EIF hade Alemida mellan stolparna då Gerson Lima hade force majeure. Alemida höll målet rent, trots ett par gånger några små oklarheter mellan försvarsspelarna.

– Det var inte några missförstånd. Snarare sådant som händer i matcherna. Almeida höll nollan och visade att han är perfekt för oss.

Han säger att EIF inlett säsongen riktigt bra. Två segrar på hemmaplan och en bortaförlust. Tabi tillägger att tar man med det som man gjorde bra i Jaro-matchen till följande kamp kommer det att gå tusan så bra.

Simon Lindholm sonade sitt brott (vilade) efter JäPS-matchen, men August Björklund, som går från klarhet till klarhet, skötte sin andel bra. Lindholm är tillbaka igen i matchen borta mot Gnistan i Åggelby.

Abdoulaya Kante och Roni Peitsalo på mittfältet klarade sina uppgifter med den äran. Kante var en av planens bästa spelare och Peitsalo börjar alltmer hitta sin plats – wing back till vänster.

– Om man bortser från någon juniormatch är det här för mig en ny spelplats. Och jag gillar att spela ute på kanten. Jag tycker att vi gjorde en bra match. Vi höll bollen bra inom laget, positionsspelet var det heller inget fel på.

Och det kanske allra bästa:

– Vi har en otroligt fin stämning i laget. Jag trivs verkligen här, säger Peitsalo.

Lagkapten William Lindqvist är sitt vanliga lugna jag.

– En 3–0 seger på hemmaplan sitter extra skönt. Jäkligt skönt. Jag tycker vi hade matchen under kontroll. Jaro lyckades inte pressa oss.

Han säger att när EIF hade bollen fungerade spelet riktigt bra. Det bådar gott för fortsättningen.

– Vi visar att vi är ett stabilt lag på vår hemmaplan. Vi börjar hitta vårt spel bättre och bättre, säger Lindqvist.

Att Kante gjorde 2–0 (34 min.) var ingen större överraskning. Han jobbade kopiöst och målet var en fin belöning för insatsen. Och att Stanislav Efimov stod för förarbetet var nästan väntat. Efimov jobbade riktigt bra hela matchen.

Salomo Ojala stod för säsongens andra fullträff när han kom fri och gjorde enkelt 3–0 (81 min.). Också i det här målet hade Efimov sin fot med – han pressade jaroförsvaret, som sedan slarvade med passningen, som Ojala snappade upp och punkterade kampen.

EIF:s anhängare börjar sakta, sakta hitta till Centrumplan. Trots en lite snål kyla fann 721 betalande åskådare på läktarna.

EIF:s följande match spelas borta i Åggelby den 7 maj . Då står Gnistan för motståndet. Matchen börjar kl. 18.00.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

YLE Västnyland

Västra Nyland

Åbo Underrättelser

Rösta på matchens lirare

Ruutu bästa lägen i matchen