Manninen: ”Inget drömläge spela i numerärt underläge”

Ekenäs IF:s tränare Mikko Manninen har minst sagt haft en riktigt omväxlande inledningen i Ettan. I första matchen mot TPS blev det förlust (3–1) och Bruno Miquel utvisad och borta två matcher. I den andra mot PEPO blev det seger (2–1), men Oliver Pettersson utvisad borta en match. Och i den tredje mot Gnistan blev det 1–1 – kvitteringsmålet kom riktigt i slutskedet.

Manninen säger att han inte direkt legat sömnlös på nätterna och funderat över vad det riktigt blir för en säsong. Han säger att han reagerat riktigt lugnt. Snarare ser han positivt på inledningen.

– Mot TPS ”vann vi 1-0” (mål i andra halvlek) i numerärt underläge. Vi har i två matcher (segermålet mot PEPO) med en spelare färre på planen gjort mål och inte släppt in ett enda. Men helt klart är det inget drömläge att spela i numerärt underläge, säger Manninen.

Han säger att i den senaste matchen mot ”Gnius” fick EIF spela med fulltaligt lag. Men att hemmalaget fick göra första målet svider en aning.

– Men å andra sidan var vår kvittering helt underbar. Men kanske det ändå sist och slutligen var ett rättvist slutresulat? Gnistan är ett bra lag.

Manninen överraskade också med att ha Kevin Moihejda i mitten på mittfältet. Och han gjorde en riktigt bra insats.

– Jag vet att han kan spela på den plats och har också tidigare gjort det. Jag tycker han och hela laget gjorde en strong insats.

Manninen får till cupmatchen borta mot KaaPo nästan hela gruppen med igen. Bruno Miquel och Oliver Pettersson har sonat sina straff och Xhevedet Gela blir hela tiden starkare.

– Cupmatchen blir inte direkt något experiment inför söndagens match hemma mot FF Jaro. Vi vet i stort sett hur vi skall spela. Men nu finns det alternativ att rotera spelarna Och det kommer vi helt säkert att göra.

Han säger att EIF kommer att ha en stark öppningselva.

– Men som jag redan sade. Det blir rotation i truppen.

När EIF hade spanska tränare, först Gabri Xatart och sedan Santesmases införde de smått mentaliteten: ”EIF vill inte förlora en match”. Och det visade man också i senaste matchen mot Gnistan.

Manninen säger att han i klubben nog känner av den mentaliteten. Den hänger lite i luften.

– Jag skulle nog säga att alla i laget har den moralen. Och även om vi hamnar i underläge i en match kämpar vi för att inte förlora. Det finns en segerkultur i klubben.

Han säger att den känns i luften och att det syns på allt som görs för laget.

– Allt som diskuteras och planeras med ledarna, lagledningen utgår från att vi har ett starkt lag och vi går in för att vinna. Därför gör vi dagligen vårt jobb. Och under veckosluten mäter vi styrkan. Klart är att seger är nummer ett. Men viktigt är också att laget, spelet hela tiden utvecklas.. Och vinner vi matcherna är det belöning för att vi har spelat bra.

Matchen i S:t Karins mot KaaPo börjar kl. 19.00.

Ducca Nyman