Mehdi fick ge sig – KuPS vann 5–1

Ekenäs IF:s målvakt Mehdi El Moutacim gjorde i den finländska cupen mot ligalaget KuPS från Kuopio en bra match mellan stolparna. Hemmalaget vann visserligen 5 – 1 (1 – 0). Men det var under den sista kvarten spelet föll ihop. Mehdi gjorde innan det flera bra räddningar och höll siffrorna nere.

– Vi kan inte belasta målvakten för förlustsiffrorna. Han gjorde en bra kamp med flera räddningar, säger tränaren Mikko Manninen.

– Vi visste nog redan innan matchen att vi inte har någonting att förlora. Finlands för närvarande bästa lag stod på andra sidan mittlinjen. Men i 75 minuter stod vi bra emot, säger Mehdi.

Han säger att när EIF reducerade till 2–1 var man ute efter kvittering. EIF ändrade lite taktik och gick ner till en fyrbacks- mot tidigare en fembackslinje som länge och väl höll KuPS stången.

– Vi ville ha en kvittering. Verkligen. Men så går det som det ofta går. KuPS kunde kontra, utnyttjade ytorna och chanserna och definitivt avgöra. Men så länge vi hade koncentration och ork försvarade vi riktigt bra.

KuPS behövde inte direkt bryta ryggen av sig. Det var lite ”savolaxfotboll” över spelet. Smånätt kortpassnings- trinangelspel långa stunder  – ”naatitaan-naatitaan”. Då njuter ”savolaxarna”.

Hemmalaget tog ledningen 1 – 0 (46 min.) då de Santos Gabriel kunde nicka in bollen efter hörna. Mehdi gjorde först en fotparad men sedan hamnade returen hos de Santos Gabriel.

Anton Popovich stod för matchens snyggaste mål. Han drog på med en kanon från cirka 30 meter. Bollen landade snyggt i bortre krysset – utan chans för Medhi – 2 – 0 (62 min.).

Men EIF:s reducering gick inte heller av för hackor. Rashica (inbytt)  hade bollen efter en bra fint nere vid kortlinjen, passade in till Stanislav Efimov (inbytt) som sköt kanonhårt i främre övre hörnet – 2–1 (66 min.).

Sedan gjorde EIF några byten. Först Gerald Bangoura ut, Valdrin Rashica in, Oskari Sallinen ut, Arttu Sivonen in. Sedan kom ytterligare Kevin Moihedja och Oliver Estlander in. Adam Larsson och Jakob Gottberg ut.

– Vi ville ha kvittering. Men med en fyrbackslinje blev det öppet bakom,  och då rasade vi ihop, säger Manninen.

Fyra av KuPS inhoppar stod för fyra mål – Iiro Järvinen 3 – 1 (76 min), målet som definitivt punkterade matchen. Saku Savolainen 4 – 1 (80 min.) och Iiro Järvinen 5 – 1 (85 min.) på straff. Mehdi fällde först en KuPS-spelare i ett genombrott innanför straffområdet – domaren Ville Nevalainen hade bra att visa på straffpunkten.

EIF behöver inte skämmas för insatsen. Det defensiva spelet bådar gott inför bortamatchen på måndag mot KTP. I övrigt spelade EIF som sagt riktigt bra i 75 minuter – men…

– Från den här matchen tar vi försvars- och mittfältsspelet med oss till Kotka. Vi måste spela lika disciplinerat och jobba som ett lag i 90 minuter, säger Manninen.

Publiksiffran var 471 betalande åskådare.