Midsommarnattens omgång kl. 21.00

Ekenäs IF möter i midsommarnattens omgång IFK Mariehamn på Ekenäs Sparbank Arena. Alla sex matcher börjar kl. 21.00 och klubbarna i fotbollsligan kommer förutom fotboll innan matcherna också att bjuda på en del underhållning.

EIF bjuder på BÄÄna från Tenala-Bromarf – Enbää och Lundbää, som lovar spela musik och prata skit…

… Och EIF lovar bjuda på fotboll.

– Joo, joo. Blodtrycket och hjärtrytmen är helt normala, svarar anfallsspelaren Salomo Ojala med ett lätt skratt, på den kanske lite ovanliga första frågan.

EIF har i cupmatchen mot PPJ en seger (2–1) som underlag. IFK Mariehamn har i sin tur en förlust (1–3) mot KuPS från Kuopio. Lite olika motstånd. Och båda lagens tränare roterade rätt flitigt spelare. Med olika resultat

– Vi har redan tagit vår första seger. Men jag ser också fram emot en fin tillställning. Nu får vi spela inför hemmapubliken och vi är ute efter nya tre poäng. Inget snack om någonting annat, säger Ojala.

Han har lite svårt att i nuläge säga om det sena klockslaget kommer att inverka på spelet, på matchen.

– Jag har aldrig någonsin tidigare spelat i en match som startar så här sent. Vi får se. Men förhoppningsvis påverkar det inte på spelet. Vi förbereder oss normalt inför IFK Mariehamn-matchen, säger Ojala.

Han säger att redan den första matchen på Åland var jämn, även om hemmalaget slank ur nätmaskorna och vann 3–2.

– Säkert en jämn kamp på kommande, där de små detaljerna kommer att vara avgörande. Och den här gången får vi inte låta det gästande laget göra tre mål.

– Jag tycker det går riktigt bra att spela tillsammans med Fofana. Vi är två lite olika anfallsspelare, vilket bara är bra. Jag gillar när vi lirar med två man på topp. Vi kan skapa mera kaos hos motståndarnas försvar.

Ojala har också en defensiv uppgift. Den sköter han riktigt bra, men säger att det också lite inverkar på offensiven.

– Om jag någon gång måste komma djupare ned i planen och hämta upp bollen. Då hinner jag inte lika snabbt tillbaka till lägena i boxen.  Men i sådana fall måste vi bara spela lite lugnare. Men jag försöker ändå hela tiden spela rätt nära vår andra anfallsspelare.

Han säger att insatsen mot PPJ inte var den bästa. Men att det också ofta blir så i en sådan match mot motståndare från lägre divisioner.

– Det berodde nog inte på att tränaren roterade spelare. Vi har på alla positioner kvalitativt bra spelare. Vi bara fick en usel start när hemmalaget genast gick till 1–0 ledningen. Vi var helt enkelt tvungna att skärpa oss.

Men en sådan här match är också en del av cupens charm. Man vet aldrig riktigt på förhand vad som väntar.

Och vad väntar mot IFK Mariehamn då?

– Tre poäng. Det är vårt mål, svarar Salomo Ojala.

Matchen mellan EIF och IFK Mariehamn på Ekenäs Sparbank Arena börjar kl. 21.00.

Ducca Nyman