Moihedja:s (EIF:s) förvandling efter 26 juli

Den 26 juli ser den här säsongen ut att bli ett litet betydelsefullt datum i Ekenäs IF?

Det var då portugisen Filipe Pedro tog över tränaransvaret för  ”De grönvita” i Ettan.

Och vilken förvandling det blev. På de fyra senaste matcherna har det blivit två segrar och två oavgjorda. Samma spelare som tidigare, men ett lag som för tillfället spelar en riktigt bra fotboll.

EIF:s mittfältsspelare, anfallare, Kevin Moihedja är en av spelarna i laget som förvandlats till nästan oigenkännlig – till det bättre. Han säger själv att förändringen är liten, men att han mår bättre.

– Nu får jag spela på vänsterflanken. Där hör jag hemma, Där kommer min snabbhet, skott och passningar till sin fulla rätta, säger Moihejda.

Tidigare spelade han på mittfältet, lite som en allroundspelare, och det ville inte riktigt bli till någonting. Filipe har gjort små, obetydliga ändringar i laget kan man tycka. Men i själva verket har han fått spelarna att gå på full maskin. En helt annan attityd i kamperna.

– Jag har sedan jag kom till Ekenäs hela tiden försökt ge hundra procent i alla matcher. Jag spelar för laget. Men nu har jag fått min rätta spelplats.

Det visade man också i sin senaste bortamatch i Åbo mot topplaget TPS. I halvtid låg man under 2–0. Men i fulltid var resultatet 2–2. Moihejda kom in efter paus och gjorde båda målen. Efter tre dagars vila, lite ”minisemester”  är han fortfarande glad som en lärka.

– Jag är superglad, säger han. Och hela ansiktet spricker upp i ett stort leende. Här blir t o m Hangö Kex gamla logo på efterkälke.

– Vi hade en aning svårt i början. Men när jag kom in efter paus var jag till tusan taggad. Jag var lite ”galen”. Jag ville ändra på matchen och var direkt redo och resultatet syns.

Moihejda säger att han trivs att spela till vänster och känner sig trygg med Emeka som wingback snett bakom.

– Jag vet att om jag gör ett misstag finns Emeka och täcker upp bakom.

Han säger att han inte efter TPS´matchen hunnit prata med tränaren Filipe, som har gjort en snabbvisit till  sitt hemland.

– Men jag vet att alla är glada och med en lite bättre start hade vi t o m kunnat vinna matchen.

EIF har i grundserien häng på sitt minimimål, med bland topp sex lagen. Moihedja säger alla vet vad som gäller och målet är att vinna de återstående matcherna. SJK/a borta på lördag och KPV hemma följande veckoslut.

EIF har t o m chans på topp tre. Och lite ”hjälp” fick man av MP i St:Michel som efter oavgjort snöt KPV på två poäng av. Men det är bästa att inte gå händelserna i förväg.

– Vi spelar med bra självförtroende och mot TPS visade vi vad vi i våra bästa stunder kan göra. Vi vill vinna de återstående matcherna. Vi älskar att vinna, vi har ett bra lag och bra kvalitet på det vi gör, säger Moihedja.

EIF möter SJK/a på lördag i Seinäjoki. Matchen börjar kl. 17.00.

Ducca Nyman