Moihedjas lyckade kupp i Kuppis

Ekenäs IF:s mittfältsspelare Kewin Moihedja glömmer säkert inte torsdagen den 18 augusti i första hand? Han stod nämligen för EIF:s båda mål när de ”De grönvita” snuvade i Kuppis idrottspark (Veritas stadion) topplaget TPS på två poäng. EIF låg under 2–0 i paus. Men fick 2–2 efter en stark upphämtning.

Men tränaren Filipe reagerade snabbt och bytte direkt efter paus in bl a just Moihedja. Och det skulle visa sig vara ett riktigt lyckat drag. Moihedjas kvittering kom på tilläggstid, riktigt i slutet, och förarbetet av mittbacken Alexander Forsström är inte heller direkt plockat ur fotbollens ABC-bok.

EIF jagade febrilt kvittering och så får Alexander Forsström bollen inne i TPS´ box och på något underligt vis får han bollen vidare tråcklad till Moihedja, som behärskat sätter in bollen i TPS-målvaktens vänstra hörn.

Forsström skulle med en sådan passning aldrig vinna en tekniktävling vare sig på senior- eller juniornivå.

– Hahaha. Det var en riktigt fin passning vad? Svarar Forsström humoristiskt.

– Men visst hade vi lite Fru Fortuna med oss. Det var i alla fall ett viktigt mål.

Det är sådana här mål som ger det ledande laget många gråa hår, medan glädjen hos motståndaren känns som en fullträff på lotto.

EIF är tillbaka i gamla gängor – ett kämpaglatt lag som vägrar ge upp. Den här poängen kan ännu visa sig vara guld värd.

– Det här är stort för oss. Att knipa poäng av serieledaren på deras hemmaplan visar att vi har bra mentalitet i laget. Hade matchen varit fem minuter längre hade vi t o m kunnat tar tre poäng.

Det var för övrigt målvakternas målvaktstavlor, Hemmo Riihimäki i EIF och Aati Marttinen i TPS, som bjöd på dramatiken. Först missar Riihimäki en öppning där Olli Jakonen, som stod för TPS båda mål, hinner bryta passningen och bollen rullar sedan retfullt över EIF:s mållinje – 2–0.

Och EIF reducering då? Moihedja kommer fri innanför staffområdet. Får en halvträff på bollen. Marttinen går ned på båda knäna, glömmer allt vad säkring heter och bollen rulla in mellan hans ben och 2–1, och EIF är med i matchen igen. Det här en av de klassiska målvaktstavlorna.

– Att ta upp 2–0 underläge till 2–2 mot serieledarna ger oss med tanke på fortsättningen bara mera råg i ryggen, säger Forsström.

TPS fick till ledningen efter en frispark strax utanför EIF:s sextonmeter. Jesper Karlsson får hand om returen och hittar Olli Jakonen helt fri inne i EIF:s box. Jakonen har bara att nick in bollen förbi Riihimäki. En målvaktstavla och en markeringsmiss kostade två poäng.

Sedan portugisen Filipe tagit hand om rodret är det en helt annan kurs på ”De grönvita”. Både  i matcher och på träningar. Det är ordning och reda på planen. Spelarna vet sina positioner och följer spelidén.

– I första halvlek hade vi problem med TPS, som spelade smart och pressade oss tillbaka. I andra halvlek fick vi bättre kontakt med varandra, och spelade riktigt bra, säger Forsström.

TPS hade en bra publiksiffra – 1461 betalande åskådare, som fick se en riktigt bra match mellan två spelande lag.

EIF följande match är borta mot SJK:s akademilag den 27 augusti. Matchen börjar kl. 17.00.