Moraliskt starkt EIF – seger med tio man

Ekenäs IF:s mannar visade i hemmamatchen mot PEPO från Villmanstrand ytterst stark lagmoral – någonting som under åren varit lite av EIF:s varumärke. Spelet behöver inte alla gånger vara snyggt. Viktigast är seger, tre poäng. Oberoende av spelet på planen.

EIF vann 2 – 1 (0 – 1) med tio man då Oliver Pettersson fick i snabb takt två gula kort och rött kort. EIF har nu båda mittbackarna borta då Bruno Miquel fick rött kort i matchen mot TPS.

– Det är klart att det med tanke på fortsättningen är en utmaning. Vi får se kommande vecka om William Lindqvist kan spela. Men visst ger det här en tankeställare. Men jag vill poängtera att jag verkligen är stolt över spelarna. De visade verkligen hög moral, säger EIF-tränaren Mikko Manninen.

EIF fick möblera om i försvarslinjen när Pettersson åkte ut. Yassin Daoussi gick in i mitten tillsammans med Iiro Äijö och Oskari Sallinen gick ned från mittfältet till högerback – båda på två lite ovana spelplatser. Men trots det höll EIF-försvaret tätt. PEPO hade på slutet mera boll inom laget. Men några farligheter inne i EIF-boxen fick man inte.

– Tja. Vad säger man efter en sådan här match? Vi kämpade och tog tre poäng. I början hade vi bra kontroll. Men sedan fick PEPO straff och vi genast efter den rött kort. Det blev svårare, säger Oskari Sallinen.

Han säger att EIF inte gav slaget förlorat trots att man under drygt en timme tvingades spela med tio man.

– Jag trodde hela tiden på seger. Vi har ett bra lag, vi vill spela fotboll. Idag bevisade vi det. Även om vi hade en spelare färre på banan ville vi ha tre poäng.

Han säger att spela som back till höger i försvarslinjen inte är hans spelplats. Också i matchen mot TPS fick jag den här uppgiften. Men visst går det att spela på den platsen, säger Sallinen.

– Den här segern är viktigt för vårt självförtroende. Verkligt viktiga poäng.

Yassin Daoussi spela till en början på högerkanten, men flyttade in i mitten när Petterson (rött kort) måste flytta ut.

– Det var en stark upphämtning. Först gör vi ett enkelt misstag, det blev straff, och mål för PEPO. Och strax efteråt får Pettersson sitt andra gula kort och rött. Men trots det fungerade vårt spel rätt bra ändå, säger Dauossi.

Han säger att det var lite knaggligt efter innan och efter PEPO:s ledning. Men stämningen i laget var ändå bra och vi kom tillbaka in i matchen.

– Att spela som mittback är inte riktigt min plats. Men jag tycker att jag skötte min uppgift bra. Iiro Äijö är bekant från tidigare, en bra kompis. Det gick riktigt bra att spela tillsammans med honom.

Han säger att segern sitter skönt. Och i fortsättningen gäller det att alla spelare är med i en hel match.

Vi kan ändå inte fortsättningen spela så att motståndaren först får göra ett enkelt mål och sedan tar vi ett rött kort, säger Daoussi.

EIF fick efter en lite svag inledning ett bra grepp om spelet. Valdrin Rashica på högerkanten skapade farligheter och Adam Larsson hade en chans att göra mål. Men Craig Alan i PEPO-målet räddade.

Men sedan var det PEPO som nästan i första anfall fick straff. Bollen träffade Oliver Pettersson på handen och straff. Ifran Sadik gjorde inget misstag (1 – 0, 31 min.) Och i följande situation gick Pettersson hårt (?) in i en närkamp och fick sitt andra gula kort – och utvisning.

Här såg det riktigt dystert ut.

Men Larsson och Rashica ville annorlunda.

Först kvitterade Larsson efter bra framspel av Simon Lindholm. Svensken klämde in bollen hårt i bortre hörnet (1 – 1, 55 min.) och hoppet tändes. Och sedan spelade Larsson fram Rashica, som fanns inne i PEPO:s box, till 2 – 1 (61 min.).

Sedan började en liten karusell snurra framför EIF:s sexonmeter. Hemmalaget gjorde några spelarbyten och lite ommöblering på mittfältet. PEPO spelade, hade bollen, men EIF rensade hela tiden undan den och kontrade de gånger det gick.

Hela EIF:s trupp är värd beröm för sin kämpainsats. Matchen spelades nästan samtidigt som BK:s semifinalmatch mot Cocks i handboll i Karis. Det kan förklara den ringa publiksiffran – 475 betalande åskådare. EIF:s följande match spelas borta den 30 april mot Gnistan i Åggelby. Matchen börjar kl. 15.00.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

Presskonferens efter matchen

Rösta på matchens spelare

YLE Västnyland

Västra Nyland

PEPO matchrapport

RUUTU bästa lägen i matchen

Matchen presenterades av: