Nära seger räknas inte i ligan

Ekenäs IF såg efter första- och en bit in i den andra halvleken att gå mot sin första seger i fotbollsligan. Men bollen rullar inte EIF:s väg – FC Lahti kvitterade i 73:e minuten till 1–1 (1–0) och knep en poäng.

– Det är klart att de grämer så in i vassen att förlora två poäng. Vi spelade i andra halvlek inte lika säkert som i den första. Spelet var lite upp och ned och vi fick inte någon bra kontroll över spelet, säger mittfältsspelaren Eetu Puru.

Han spelade tillsammans med Lucas Kaufmann-Forsten och Abdoulaye Kante på mittplanen riktigt stabilt. Och pressade i första halvlek Lahti ordentligt tillbaka. Kaufmann fick i slutskedet rött kort och vilar i följande match.

EIF gjorde i första halvlek hittills sin bästa insats. Och länge såg det ut som om laget går mot sin första seger, Men så lyckades FC Lahti i 73:e minuten kvittera genom Odutayo. Han fick bollen vid sextonmetersgränsen och placerade snyggt bollen i Ramilson Almeidas vänstra hörn. Inte mycket att göra åt det målet.

Almeidas spel mellan målstolparna blir bara stabilare och stabilare från match till match. Nu var han alert på utrusningar och på alla höjddueller.

Hemmalaget gick till ledningen i 33:e minuten på straff. Abdoulaye Kante fälldes inne i Lahtis straffområdet och Lucas Forsten-Kaufmann steg fram och gjorde inget misstag, 1–0.

– FC Lahti börjar pressa oss högre upp i vår försvarszon. Vi tvingades på försvar. Precis som om vi skulle ha slumrat till.

Puro säger att EIF går in för att vinna i varje match. Och mot Lahti var man närmare än någonsin. Men fortfarande saknar laget sin första seger…

– Jag tycker att riktningen är den rätta. Det fanns mycket positivt i vårt spel mot FC Lahti. Det försöker vi ta med oss till följande match.

EIF hade i första halvlek ett par riktigt vassa lägen att göra mål från. Abdoulaye Kante och Simon Lindholm hade en bra sekvens men Lindholms skott smet förbi. Lindholm har i tidigare matcher också varit nära, nära-lägen. Men första målet låter vänta på sig.

Kante hade också ett bra skott från distans, men mål blev det inte. Men det spel och chanser EIF skapade i första halvlek bådar gott för framtiden. Första halvlek var som sagt disciplinerat och riktigt bra spel. Alla i startelvan höll bra klass.

FC Lahti hade i andra halvlek mer av spelet, men målchanserna var inte många – en och den utnyttjade laget till hundra procent.

– Vi var så klart ute efter tre- men en poäng på bortaplan är acceptabelt, säger Lahti-tränaren Toni Lindberg.

EIF:s följande match, söndagen den 26 maj, spelas borta i Kuopio mot KuPS. Och börjar kl. 18.30.

– Det vi tar med oss från den här matchen till Kuopio är spelet i första halvlek. Speciellt vår höga och djärva press på motståndaren. Och närkamperna. Vi vann många och fick bra tryck mot FC Lahtis mål, säger Eetu Puro.

Publiksiffran i kvällssolen var 1 280. Ingen usel siffra alls.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

Veikkausliiga statistik

YLE Sporten

Västra Nyland

Åbo Underrättelser

Ruutu bästa lägen i matchen

Presskonferens