Nionde raka vinsten inför 1355 åskådare

Herrlaget inleder övre slutspelsserien i Ettan med en 2 – 0 vinst över gästande HIFK.

Ekenäs IF fick en bra start då den övre slutsspelserien i Ettan startade. På söndag kväll tog laget en stabil hemmaseger mot HIFK. Då dessutom Gnistan samtidigt vann sin match betyder det att EIF och Gnistan fortsätter i delad serieledning.

EIF öppningselva skilde sig inte mycket från de senaste matcherna. Endast Simon Lindholm var borta från en ”normal” öppningselva då han hade kortkvoten full och var tvungen att stå över denna match.

Första halvlek dominerades stort av hemmalaget EIF. Framför allt mittfältarna Kofi Adu och Abdoulaye Kante var en säkerhetsventil som inte släppte igenom HIFK. Backlinjen hade sist och slutligen en rätt så enkel uppgift.

EIF går till ledning i den 12 minuten från straffpunkten. Före domaren blåste för straff hade Tiemoko Fofana blivit neddragen av Iiro Äijö inne i straffområdet. HIFK spelarna protesterade som sig bör mot domslutet medan domaren Juuso Vuorinen lugnt viftade bort spelarna. Stanislav Efimov steg fram och lade straffen stenhårt upp i vänster hörn och ställningen är 1 – 0.

Det andra målet kommer rätt så överraskande för publiken. EIF anfaller längs vänstra kanten som reds upp av HIFK försvaret. Men rensningen snappas upp av Abdoulaye Kante som passar fram till Tiomoko Fofana som för bollen mot kortlinjen till höger om målet. Just innan bollen skall gå ut slår Fofana bollen hårt mot vänster hörn och bollen går in från så gott som noll vinkel.

Tempot i andra halvlek blev betydligt lägre. EIF klarar av att föra spelet och inte släppa gästerna till allt för många farliga situationer. I den 81 minuten är EIF nära att öka ledningen till 3 – 0 då gästernas målvakt misslyckas i att rensa bort bollen och Noah Lundström nästan kan slå in bollen. Även HIFK har ett skott i ribban under matchens sista fem minuter.

Efter matchen konstaterar Salomo Ojala i Ruutus intervju att laget spelade en stabil och säker match så som laget gjort den senaste tiden. Han konstaterade vidare att efter 2 – 0 målet skötte laget sig bra och försvaret spelade bergsäkert.

I intervjuen konstaterar matchreferenten att man inte ser spelarna i något skede munhuggas med varandra utan det vilar ett lugn över laget. Detta kan bara Ojala hålla med om. Han konstaterar att det just nu är en mycket god stämning i laget, något som har funnit största delen av säsongen.

I presskonferensen efter matchen är EIF:s tränare Gabri Xatart mycket nöjd över lagets stabila insats. Han konstaterar att spelarna är mycket fokuserade och bekväma i den situation laget är i just nu. Han säger också att laget borde ha klarat av stänga matchen efter att man hade gjort två mål då det fanns flera chanser i matchen.

Hela 1355 personer såg hemmalaget vinna över HIFK. Stämningen hölls uppe genom hela matchen av båda lagens supportergrupper. Nästa match är en bortamatch mot MP lördagen 23.9 i S:t Michel. Den matchen spelas på gräs och tränaren Xatart säger att det blir en utmaning för laget då man måste anpassa sig till ett annat underlag man normalt tränar på. Dessutom är kommande motståndare ett topplag.