Nnaemeka Anyamele trivs i hetluften

Ekenäs IF går in, om man så vill, i ett kritiskt skede i Ettan. Vill man nå topp sex, som är ett första delmål, krävs poäng (helst segrar) i de tre återstående matcherna. Med början med TPS (borta, torsdag) sedan SJK/a (b) och KPV från Karleby hemma på Centrumplan.

Naemeka Anyamele spelar som wingback i EIF trebackslinje och i fortsättningen har han ingenting emot att bara heta Emeka. Han har hittills medverkat i elva matcher – anting från start, utbytt eller inhopp. Emeka säger att han inte direkt är besviken…

– Det är alltid tränaren som väljer startelvan. I några matcher har jag också varit avstängd (varningskontot fullt) vilket är normalt i fotboll. Men i det matcher jag medverkat i har jag inte varit med och förlorat en enda kamp. Men klar är att jag gärna hade medverkat i flere matcher, säger Emeka.

I den senaste matchen hemma mot Pargas (seger 4–0) spelade han hela 90 minuter och gjorde det verkligt bra. Sedan nye tränaren Filipe från Portugal anlänt har det rått disciplin i truppen – både i matcher och på träningar.

– Mot Pargas spelade vi som ett lag. Och gjorde det riktigt bra. Vi koncentrerade oss mera på försvarsspelet. Och jag tycker också det fungerade. Det syns tydligt vad vi har gjort under veckans träningar. Allt det detta tack vare tränarbytet. Tack och lov för det.

Filipe har lite infört en ”gammal spelstil”, som föregångarna från spanien anammade – en trebackslinje, Iiro Äijö, Alexander Forsström och William Lindqvist med alltså wingbackarna Yassin Daoussi till höger och Emeka på vänster flanken.

– Jag tycker om den positionen. Men för alla är det säkert en tuff spelplats. Tungt, men man vänjer sig.

Han säger också att samspelet på vänster kant med William Lindqvist fungerar med snudd på perfekt.

– Han är en relativt ung spela spelare, men en säker spelare. Man kan lita på honom. Utanför planen kanske lite tyst och blyg, men på planen bombsäker. Och det känns tryggt, säger Emeka.

Mot Pargas IF visade också Emeka beslutsamhet. I nedre bortre hörnet, i slutskedet, satte han in en stenhård tackling på sin motståndare. Det var inte efter någon oförrätt.

– Jo, jo, jag minns situationen för jag fick gult kort efter tacklingen. Men Piffenspelaren hade just blivit inbytt, hade piggare ben än jag hade. Han var i situationen steget före mig, men jag tänkte att jag med en bra glidtackling når bollen.

Han säger att förberedelserna inför Pargasmatchen var perfekt. Tränaren Filipe betonade mycket när vi pressar eller försvarar att avstånden mellan försvar-mittfält-anfall inte får blir för stora.

– Vi försökte lösa alla situationer en i taget. Hålla rytmen och kommunikationen.

Han säger att mycket är Filipes förtjänst.

– Han är en bra ledare och har en hel del ideer som han har infört. Spelarna tror på dem. Hittills har allt fungerat bra.

Inför matchen mot TPS har spelarna haft en vilodag (söndag). I övrigt inte mycket tid för förberedelser. Måndag lugnt (återhämtning), tisdag tuffare pass och onsdag lite lättare träning igen.

– Jag tycker det är helt normal. Varje säsong är såhär. Den här veckan har det varit mindre belastning, mera taktiskt tänkande. Men vi har verkligt bra humör i truppen. Det gäller för oss att vara ödmjuka.

Han tillägger att han tror på laget.

– Vi har bra spelare i truppen. Men vi måste undvika misstag. Vi gjorde några små mot Pargas. Bara en endaste lite miss kan leda till mål. För båda lagen är matchen viktig, men speciellt för oss, säger Emeka.

Matchen i Åbo spelas på Veritas stadion (bättre känt som bar Kuppis) och börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman

Matchen presenteras av: