Nollornas år till arkivet – poäng i Vanda

Ekenäs IF öppnade poängkontot i Veikkausliiga. I hemmamatchen borta i Myrbacka i Vanda klarade ”De grönvita”  oavgjort mot AC Oulu från Uleåborg – 1–1 (1–0) är som seger för EIF. För ACO nästan som en förlust. I andra halvlek hade hemmalaget EIF inte många anfall.

Men poängen var viktig och därmed kan nollornas år, 1933 i mästerskapsserien, 14  0  0  14 och noll poäng läggas till handlingarna. Men det dröjde över 90 år.

EIF tog ledningen i 18:e minuten på straff då Alexander ”LXL” Leksell fälldes innanför straffområdet av Dimitrios Metaxas. Lucas Forsten-Kaufmann steg fram och gjorde inget misstag, 1–0.

Och efteråt tog han bollen,  satte den under spelskjortan och signalerade förmodligen att det är familjeökning på gång?

EIF får ändå tacka sin målvakt Ramilson Almeida för en poäng. Han gjorde en kanonmatch mellan stolparna. Och förmodligen börjar specialträningen under nye målvaktstränaren Jarkko Friström ge resultat? Nu spelade han på ett helt annat sätt än i tidigare matcher. Och missförstånden med försvarsspelarna är som bortblåsta.

Lucas Forsten-Kaufmann  på mittfältet ser ut att gå mot en riktigt bra säsong. Förutom straffen spelade han på stora ytor, tog ansvar, byggde anfallen men också bra defensivt. En alltigenom nyttig spelare – framför allt spelare.

Abdoulaye Kante var tillbaka efter sin lårskada och hans medverkan på mittfältet gav bra stadga åt spelet. Bara han blir ordentligt varm i kläderna kommer insatsen också att bli ännu bättre.

Och även om EIF var nästan efter ledningsmålet tillbakapressat så höll man positionerna riktigt bra. ACO hade svårt att ta sig in bakom linjerna och tvingades spela mycket i sidled och bakåt i djupled.

– Jag är riktigt glad för en poäng. Vi hade bra kontroll på spelet, pressade motståndaren på rätt sätt. Klart att det grämer att ge bort två poäng. Men en poäng är godkänt, t o m bättre än noll poäng, säger tränaren Gabri Xatart.

I sådana här lägen brukar motståndaren vanligtvis försöka ta sig in i boxen via flankerna. Och så spelade också ACO. Men EIF:s försvarslinje höll och spelarna var hela tiden medvetna om sina positioner – fram till 75:e minuten.

Gästande laget gjorde några spelarbyten och in kom bl a Justin Rennicks på vänster kant. ACO började anfalla via den flanken. Och det var han som stod för kvitteringen.

EIF-försvaret agerade en aning passivt och Rennicks slank igenom och satte bollen i främre hörnet uppe under ribban, otagbart för Almeida  1–1.

EIF:s följande match är redan på fredag och borta mot FC Inter Turku i Åbo. Det blir inte så många dagar för återhämtning och träning.

– Men det fanns mycket positivt i matchen mot ACO. Och insatsen höjer självklart på vårt självförtroende. Vi fick bra respons från den här matchen, säger Xatart.

Publiksiffran 595 i Vanda är inte illa.

Matchen i Åbo mellan FC Inter Turku och EIF på Veritas stadion börjar kl. 18.00.