Nu skall EIF putsa skölden mot JäPS

Om det är någon av EIF:s hittills tre förluster i Ettan som sticker ut är det matchen i mitten på maj mot JäPS. Träskända laget hade i föregående omgång förlorat med hela 10–1 mot Gnistan. Och när EIF kommer på besök slutar det hela med chock – JäPS vinner 1–0. Nu är dags för returmötet – på Centrumplan.

– Det finns inte några trevliga minnen från den matchen alls.

Såhär svarar EIF:s mittback Oliver Pettersson när han fått frågan om det är dags för revansch?

JäPS hade i praktiken bara en målchans och lyckades göra mål på den. Resten av kampen pressade EIF, jagade kvittering men fick usel utdelning.

– Vi gjorde motsatsen till vad JäPS gjorde. Vi utnyttjade inte våra chanser.

Pettersson säger att det inte hänger någon revanschstämning i omklädningsrummet. Utan att det är en match bland alla andra.

– Tre poäng gäller, men ingen revanschstämning. Men klart är att vill visa att vi den här gången är bättre, säger Pettersson.

EIF har förlorat sin målspruta Adam Larsson som gått till ligalaget Ilves i Tammerfors. Pettersson säger att det inte påverkar stämningen i truppen.

– Larsson var en spelare i laget. Han var en bra spelare och gjorde många mål. Också en trevlig person i omklädningsrummet. Jag tycker ändå inte att spelet ändrat. Vi har många bra spelare i truppen. Vi har ersätter som kan fylla hans plats, så ändringen är minimal.

I föregående omgång spelade EIF en tuff bortamatch mot FF Jaro i Jakobstad. Efter en usel första halvlek, först ledde Jaro 2–0 innan EIF vaknade. Pettersson har ingen direkt förklaring till den tama inledningen.

– Nej. Men vi har under hela säsongen haft stora problem i starten. Den första halvtimmen har vi trampat vatten. Jag har ingen förklaring. Kanske den långa bussresan inverkade? Men såhär har det varit under säsongen, säger Pettersson.

Han säger att i matchen mot JäPS gäller det att från början vara alert.

– Vi får inte ge bort någonting gratis, ingenting, ingenting…

Han säger att under pausen i Jaro-matchen snackade man ingenting speciellt, ingen panik.

– Vi bestämde att nu börjar vi spela. Vi vet att vi kan spela bra fotboll och det är tre poäng som gäller.

Och nära var det.

– Det här är säsongens andra matchen där vi förlorar två poäng. Först mot KPV i Karleby och så mot Jaro. Det känns inte trevligt att tappa två poäng i slutsekunderna. Men en poäng är ändå bättre än förlust.

Pettersson säger att mötet mot JäPS blir en tuff kamp.

– JäPS är ett fysiskt starkt lag. Det spelar en rak, direkt fotboll. De har ett klart system. Så fort de får bollen försöker de ta sig förbi vår första press. Och försvarsmässigt har de tre tuffa mittbackar och försvarar kompakt.

Pettersson säger att den här taktiken fungerat riktig bra och JäPS som nykomling är hittills en överraskning.

Matchen på Centrumplan mot JäPS börjar kl. 17.00

Ducca Nyman

Matchen presenteras av: