Ny kompositör, nya noter – 2–0 mot KTP

EIF:s nye tränare Filipe Pedro säger att han sov riktigt gott natten innan hans lag skulle möta topplaget KTP-från Kotka i Ettan. Ändå var det hans första riktiga framträdande inför hemmapubliken. En kanske mindre rutinerad tränare hade haft fjärilar i magen?

– Jag hade inget problem med nattsömnen.

Ny kompositör, nya noter, men samma gamla ”orkester” som inte längre spelar i otakt.

EIF tog en både viktig och komfortabel seger över gästande laget KTP från Kotka. Segersiffrorna blev 2–0 (2–0). Spelet i första halvlek var hur stabilt som helst. I den andra hade KTP lite mera boll, men EIF gav prov på stabilt försvar.

Filipe, som den portugis han är, levde med i spelet direkt från start. Bortsett från halvtidsvilan tog han vid sidan av planen sin första paus i 54e minuten i andra halvlek .

– Jag var trött i benen, säger han och bjuder på ett stort leende.

Drygt 500 betalande åskådare behövde inte gå besvikna hem. Om fortsättningen går i samma stil kommer säkert åskådarantalet att växa. Det spel EIF bjöd på kallas fotboll.

– Det känns verkligen fint. Viktig match, också mentalt. Nya tränaren, Filipe, hämtar mycket ny intensitet i spelet. Det sitter verkligen fint att hålla nollan, vår andra under säsongen, säger ytterbacken Yassin Daoussi.

Daoussi säger att den nya fösvarstaktiken var klar och redig, Filipe bytte från en rak fyrbackslinje till en trebacks linje. Efter bara några träningar i veckan fungerade allt bra. Allt var klart och redigt.

– Jag tycker för egen del att det är lättare med en trebackslinje.

EIF började med linjen Iro Äijö- Alexander Forsström- William Lindqvist med Daoussi och Kewin Moihejda, till höger respektive vänster, som winbackar, Det fungerade utmärkt.

Också mittfältet med Karl Madianga-Xhevdet Gela och Daoussi och Moihejda som fyllde på flankerna hade bra rörlighet och styrka. Madianga och Moihejda är som pånyttfödda och visade att det finns fotboll i kropparna.

Stansilva Efimov och Valdrin Rashica och Oskari Sallinen uppe i anfallet gjorde en riktigt stark match. Efimov slet mer än vanligt, Sallinen pinade KTP:S backlinje till en sådan grad att det kommer att någon dag innan man kommer underfund med vad som störde arbetsrutinen. Och Rashica hittade tillbaka till målskyttet igen.

EIF gjorde i andra halvlek några byten. Nyförvärvet Felipe kom in. Också Gerard Bangoura gjorde ett inhopp och hade bl a efter en hörna en nick i ribban.

Hemmo Riihimäki mellan målstolparna spelade säkert. I andra halvlek gjorde han tre toppräddningar. I början av andra halvlek tog han hand om Aleksi Tarvonens chans nere i högra hörnet. Sedan var han bra med på ett genombrott. Han stod ytterligare för en bra räddning. Mål på de här chanser och KTP hade kommit in i matchen.

EIF gick till ledningen i 17e minuten när Gela frispelade Rashica, som touchade bollen vidare. Den smet enkelt in under Anton Lepola i KTP målet. Och 2–0-målet var en raritet.

Efimov klack-passade bollen till Rashica, som skickar in den i KTP:s box. Där dyker Oskari Sallinen som gubben ur lådan upp och föser in bollen. Ingen chans för Lepola mellan målstolparna.

EIF tar sin första seger efter sex matcher. Och man kan med fog säga att det är en nytändning som heter duga och som man gärna vill se mer av – bra fotboll, bra positionsspel, ingen som står stilla och slår ut med armarna och undrar varför inte medspelaren gör något. Närkamperna vann man fler än man förlorade. Tre spelare varnades, och det är ganska få med tanke på tillslagen.

EIF:s följande match är den 7 augusti borta mot MP i S:t Michel. Matchen börjar kl. 18.30.