Ödets höst väntar ”De grönvita”

Idel ”ödesmatcher” återstår för Ekenäs IF i Ettan – om laget skall nå en fjärde plats i tabellen, för att nå kvalspelet för fotbollsligan. Och först ut i turen är KPV från Karleby och sedan följer två hemmamatcher. JäPS från Täskända, KTP från Kotka och sist FF Jaro borta i Jakobstad.

Det är väl lite av ödets ironi att de här två lagen gör upp i andra omgången i övre slutspelet? I den sista matchen i grundserien möttes EIF–KPV på Centrumplan i Ekenäs och KPV vann 3–0. Och tog en plats i övre slutserien. Båda lagen står för närvarande i tabellen på 32 poäng – mer nervkittlande kan det väl inte just vara?

– Den här matchen vill båda lagen vinna, säger EIF-tränaren Filipe.

Båda lagen har också en förlust under innan mötet i Karleby. KPV förlorade i ”österbottenderbyt” borta mot FF Jaro med 2–1. EIF i sin tur förlorade mot TPS i Åbo med 2–0.

– Det är klart att vi i matchen mot KPV vill göra ett bättre resultat än i kampen mot TPS.

Filipe och spelarna har i vanlig ordning analyserat insatsen mot TPS. Han säger att det finns mera positivt än negativt att gå vidare med.

– Jag har sagt åt spelarna att vinner vi en match spelar vi bra. Men också om vi förlorar behöver insatsen inte direkt vara usel. Vi gjorde många saker bra mot TPS i Åbo och det skall vi förbättra och ta med till Karleby.

Han säger att EIF pressade bra högt uppe i TPS försvarszon, men i motsvarande grad var EIF pressat och stressat när man hade bollen.

– Vi saknade lite självförtroende, blev onödigt stressade när vi hade bollen. Och förlorade den lite väl snabbt, vilket ledde till att vi  gjorde en del misstag. Visst skapade vi en del lägen, men gjorde inte mål. Det gjorde däremot TPS, säger Filipe.

EIF-tränaren säger kampen är viktig med tanke på fortsättningen. Och att EIF under veckans träningar finslipat alla detaljer i spelidén.

– Vi tror på den här processen. Alla har jobbat bra och alla vet att det här är en match båda lagen vill vinna.

Filipe säger att stämningen i truppen är på topp trots förlusten mot TPS. Och blir det seger i Karlby är självförtroendet återställt – en liten törn fick det nog i Åbo.

– Jag tror på mina spelare. Vi har jobbat bra tillsammans, tror på vårt spelupplägg och vi går in för tre poäng, säger Filipe.

Matchen i Karlby mellan KPV och EIF börjar kl. 17.00.

Ducca Nyman