Om EIF Shopens framtid och glasskioskerna

Herrlaget har sedan våren 2021 drivit EIF Shopen i vilken man sålt EIF-relaterade fan- och supporterprodukter. Samtidigt har Shopen fungerat som ett EIF-skyltfönster utåt och ett informellt debattcentrum för fotboll i regionen. Shopen har funnits på Kungsgatan och den senaste tiden invid torget. Med undantag av den första sommaren då Shopen hade ett anställt butiksbiträde, har Shopen har drivits med frivilliga krafter, som hållit butiken öppen under lördagar och alltid annars när det varit möjligt. Nu har EIF Ab’s styrelse beslutat att stänga Shopen i sin nuvarande form.

– Jo, det stämmer”, bekräftar Nicke Lindgren, styrelseordförande för EIF Ab.

– Orsaken bakom beslutet är tvåfaldig. Att driva butiken är inte ekonomiskt lönsamt men, mer än något annat, vi har för lite frivilliga för att hålla butiken öppen. Det är alltid samma personer, som tvingas offra en del av sin lördag för att stå i Shopen, och det är inte hållbart i längden”, berättar Lindgren vidare.

Säsongskort som beställts och betalats via webshopen har traditionellt hämtats från EIF Shopen vid torget. I framtiden kommer säsongskort som köps över nätet att skickas hem till köparen till den adress som uppgetts i samband med köpet. Detsamma gäller de kort som nu köpts och betalats, men inte avhämtats – de skickas också per post till köparen.

Trots det beklagliga beslutet att stänga den fysiska butiken kommer inte försäljningen av fanprylar att upphöra. EIF Ab har tagit i bruk en ny webshop-platform, och nu utreds möjligheten att utnyttja den även för detta. Traditionellt har det sålts främst säsongskort i webshopen, men idén är alltså att utbudet skulle kunna utökas att omfatta även fanprylar. Därtill är tanken att också kunna utnyttja det kommande två EIF-glasskioskerna till försäljning av valda supporterprodukter.

– Vi är jätteglada att vi deltog i och var framgångsrika i anbudstävlingen om glasskioskerna. Detta är en väldigt positiv nyhet med alla mätare mätt. Därför är jag lite förvånad över vissa mediers val att rubricera nyheten som en fråga om obetalda hyra – speciellt när förfallodagen för hyran är överenskommen till 28.2.2023 – i stället för att fokusera på det goda detta kommer att leda till. Redan det att vi i glasskioskerna under inkommande sommar kommer att kunna erbjuda sommarjobb åt omkring 15 ungdomar, borde vara ett glädjebud”, avslutar Lindgren.

EIF planerar att lediganslå sommarjobbsplateserna inom kort.