Österholm kvitterade på straff EIF pinar topplagen – 1-1 mot TPS

Ekenäs IF fortsätter att pina topplagen. Den här gången var det TPS som fick avstå en poäng i Åbo. I föregående omgång var det RoPS i Rovaniemi som fick avstå tre poäng.

1-1 (0-0) i Åbo värmer gästernas omklädningsrum. Poängtappet grämer säkert i Åbo. Tyvärr tar säsongen snart slut. En omgång återstår. EIF möter Gnistan hemma. Det är ändå VPS och TPS som gör upp om vem som direkt avancerar.

Säg vad man vill om detta lag: EIF går nästan på knä i matcherna. Spelet är inte alla gånger vackert. Men ogärna vill ”de grönvita” förlora. Och så var det också mot TPS. Hemmalaget hade bollen mycket inom laget. Skapade en del farligheter, men fick inte EIF på fall.

EIF kvitterade på straff. Juhani Pikkarainen fällde André Österholm innanför straffområdet. Straff. Inget snack om den saken. Österholm steg själv fram och nätade hur säkert som helst. 1-1 (79 min.). Hans tredje mål för säsongen. Men ett mål som säkert värderas högt av laget.

– Jag nervös? Nej. Jag kände direkt när situationen kom upp att jag tar straffen. Jag var efter att ha varit borta i de två senaste matcherna ordentligt sugen. Jag ville göra mål.

Och tacklingen du fick av Joona Sundman då. Den såg lite vådlig ut?

– Ja, ja. Men jag lever.

Sundman klarade sig undan med en varning…

Österholm säger att EIF spelade bra. TPS hade mycket att spela för, medan ”de grönvita” inte behövde stressa.

– Det är klart att vi vill avsluta säsongen på bästa tänkbara sätt. Båda lagen hade i andra halvlek chanser att avgöra. Och vi borde ju ha gjort det. Nu laddar vi upp inför sista matchen mot Gnistan, säger Österholm.

EIF gick ut med en defensiv taktik. I första halvlek bjöds det inte på några läckerheter. Det var noggrant spel, bra markeringar och inget slarv. Försvarslinjen Riku Selander-Oliver Pettersson-William Lindqvist- Zacke Ekström höll positionerna. Mehdi mellan målstolparna var bra igen. I 35:e minuten behövdes en toppräddning på Joakim Latonens frispark från sextonmeterslinjen. Det var i stort enda chans på 45 minuter.

TPS tog ledningen i andra halvlek på hörna. Joakim Latonen lade upp en lång boll och vid bortre stolpen fanns Rasmus Holma, som kunde omarkerat nicka in bollen i mål. Mehdi var med på noterna, men nådde inte i höjdduellen bollen – pang 1-0 (63 min.). TPS såg ut gå mot seger och tre poäng. EIF hade inte många anfall, chanser eller farligheter. Men desto mer vilja i stället. Spelarna drog på sig blåstället och jobbade i 90+ minuter. Och fick med sig en poäng.

– Jag tycker att vi får godkänt. Det var bra kämpat och en poäng mot TPS i Åbo är prima. Vi var nära seger också, säger William Lindqvist som spelade starkt i försvarslinjen.

– Jag tycker också att vi reagerade bra efter att TPS gjorde 1-0. Och segerchanser fanns som sagt.

EIF fick klara sig utan Tuukka Andberg som var sjuk. Juuso Liukkonen och Jarkko Heimonen är avstängda, också i sista matchen mot Gnistan. Men ersättarna (om man kan säga så?) klarade sig mycket bra.

Oskari Sallinen på mittfältet jobbade kopiöst. Xhevedt Gela spelade så länge han var på banan klokt. Olli Jakonen på topp slet i hela matchen. Men hela laget, också de inbytta spelarna, är värt erkänsla. Snyggt jobbat.

EIF sista match för säsongen mot Gnistan spelas på Centrumplan den 23 oktober. Matchen börjar kl. 15.00.