Överstelöjtnant i.a ny vd för EIF Ab

Mika Niemi, född 1966,  och överstelöjtnant i. a, har utsetts till ny VD för Ekenäs IF  Ab. Han övertar jobbet efter Niclas Lindgren, som utsetts till ny styrelseordförande. Kari Ahlström som tidigare var styrelseordförande drar sig på egen begäran tillbaka. Peter Haglund, Peter Danielsson, Ville Orasmaa, Thomas Virranvuo, Carl-Johan Lindfors fortsätter i styrelsen som tidigare.

– Jag hade aldrig i mitt liv tänkt att jag någon gång skulle bli vd för EIF/ab. Men under sommarens gång fördes diskussioner med Niclas Lindgren och de övriga styrelsemedlemmarna om hur det skulle vara om jag ändå skulle ta emot posten? EIF/ab omorganisera lite sin verksamhet och för att lätta på arbetsbördan för Lindgren blev det nu såhär, säger Niemi.

Han säger att det känns både trevligt och bra, intressant och spännande. Allt i ett. Men tillägger att det finns en hel del frågetecken. Men han gillar EIF:s organisation, upplägg.

– Det som inom EIF:s verksamhet kallas för ”lådleken” (Nicke Lindgrens benämning på olika arbetsgrupper inom klubben) har hämta mycket professionalitet till verksamheten. Och det ser ut som om riktningen är rätt.

Niemi säger att det finns vissa saker man alltid kan göra lite bättre. Vi har under åren lärt oss en hel del för att inte upprepa gamla missöden. Men upplägget är bra och nu grunnar vi på hur vi skall göra ett par ändringar till för att få allt att löpa smidigare. Riktningen är den rätta.

– Tanken, målet är ju som känt att småningom avancera Veikkausliiga, men det krävs fortfarande en hel del jobb för det. Vi måste få alla delfaktorer, t o m Raseborgs stad, med och stödja verksamheten kraftigare, säger Niemi.

Mika Niemi är överstelöjtnant i. a från Nylands brigad och är från sitt tidigare arbetsliv också inom försvarsmakten van att både leda och organisera i arbetet.

– Nå ja ja. Det tog ju nästan 36 år, från beväring till pensionen, till det. Och jag är van om så krävs att vara med i hetluften.

Niemi säger att hans starka sida är att vara diplomatisk. Han är van att lyssna och beakta alla olika åsikter. Och först sedan fatta beslut.

– Jag vill jobba inom teamet. Jag vet inte om det direkt krävs raska tag. Just nu fungerar allt bra. Men om det behövs…

Han säger att som österbottning finns det inte några svaga sidor. Men efter att ha funderat lite till svarar han.

– Kanske det är det att jag älskar mat?

Men lite bakgrund och fakta om vägen till Ekenäs och EIF?

Niemi är född och uppvuxen i Kauhava i Österbotten. Där gick han skola, gymnasiet och skrev studenten, och spelade målvakt som junior för Kauhavan Visa. Sedan blev det obligatorisk värnplikt och efter det kadettskolan.

– I augusti 1990 kom jag sedan till Nylands brigad och sedan dess har jag bott här.

– Jag jobbade först tio år i brigaden, som löjtnant, premiärlöjtnant och kapten. Sedan fick jag förflyttning till försvarshögskolan som lärare och utbildade kadetter. Och efter det blev det huvudstaben och den internationella avdelningen och underrättelsecentret.

År 2007 blev det för Niemi ett halvår för Unifil-II i Libanon. Sedan kom han tillbaka till Ekenäs och förflyttning till staben för södra Finlands militärlän. Där fungerade han som operativ officer för regionalbyrån.

– Efter försvarsmaktens omorganisering 2015 hittade jag vägen tillbaka till Ekenäs igen.

– När jag i början på året blev pensionär sökte jag jobbet som verksamhetsledare för Ekenäs IF:rf. Men sedan fick jag som överraskning en post på migrationsverket. Och jag var tvungen att dra min ansökan  som verksamhetsledare tillbaka.

Men innan det hann Mika Niemi i början av 1990-talet verka som juniortränare. Hans båda söner spelade med i EIF:s juniorlag.

– Då spelade bl a en junior med som heter Per Estlander.

Styrelsen nya sammansättning: Niclas Lindgren (styrelseordförande), Mika Niemi (VD), Peter Haglund, Peter Danielsson, Ville Orasmaa, Thomas Virranvuo, Carl-Johan Lindfors.

Ducca Nyamn